KS: Voda skuplja za 25, grijanje za 33 posto

grijanjeNakon poskupljenja električne energije za velikih 33 posto u julu ove godine, građane Sarajeva na početku ove zime dočekuju veće cijene vode i plina, odnosno grijanja.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je odluku o poskupljenju vode za 25 posto s PDV-om i grijanja za 33 posto bez PDV-a počevši od 1. novembra, u ovom kantonu.

Potsjetimo plin je u Kantonu Sarajevo poskupio za 13,89 posto, što zanči da odluka o poskupljenju grijanja nije donesena u skladu sa cijanama plina koje nas očekuju od decembra.

Kako je na pres-konferenciji kazao premijer KS-a Fikret Musić, Vlada će putem budžeta osigurati da ovu korekciju cijena ne osjeti oko 9.000 građana koji su u stanju socijalne potrebe.

Informaciju o poskupljenju saopštili su danas remijer KS-a Fikret Musić i resorni ministar Abid Jusić, a njihovu odluku pozdravili su izvršni direktori “Toplana” i “Vodovoda i kanalizacije” Asima Granulo i Fahrudin Pilavdžić, naglašavajući da je do ovih poskupljenja trebalo doći ranije, jer korekcija cijena vode nije bilo već 14 godina.

Premijer Musić istaknuo je danas da će u ovim preduzećima, koja će konačno biti u vlasništvu KS-a, nastupiti i odgovarajuće mjere racionalizacije troškova od smanjenja plaća i toplih obroka do revizije kolektivnih ugovora i sistematizacije zaposlenih, što su predstavnici javnih preduzeća također podržali.

“Veliko pitanje danas  je postavljeno u vezi s neplatišama zbog čega je zaključkom Vlade zaduženo Ministarstvo pravde da preispita Zakon o prekršajima i mogućnost naplate putem prekršajnih ili naplatnih naloga, kao što čini policija na licu mjesta”, objašnjava Musić.

Izvršna direktorica Toplana Asima Granulo podsjetila je da oko 70 posto u grijanju čini gas zbog čega je neophodno korigirati cijene u skladu s povećanjem cijena gasa na tržištu na koje ne može uticati niti jedna bh. vlada.

Premijer Musić, ponovo je naglasio da ovu korekciju cijena neće osjetiti 8.988 građana koji su u stanju socijalne potrebe, te da će se u Nacrtu budžeta za 2012. godinu, koji bi se uskoro trebao naći u Vladi KS-a u radnoj verziji, biti osigurana sredstva za subvenciju tim kategorijama.

Posted by on 2011-11-09. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login