KS – Zbog zagađenja zraka proglašena Pripravnost uz primjenu interventnih mjera

zagađenje, BiHZbog povećanih vrijednosti čestica prašine u zraku proglašena je epizoda Pripravnost uz primjenu interventnih mjera.

Na osnovu pokazatelja mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo koji pokazuju prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba, nakon sastanka sa članovima Štaba i Stručnog tijela, donio je Naredbu o proglašenju prve epizode – Pripravnost povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

Kako su koncentracije ovih čestica posebno visoke u jutarnjim i večernjim satima i kako prognoza vremena Federalnog hidrometerološkog zavoda za naredna 24 sata i za naredna tri dana ukazuje na stabilne vremenske uslove koji pogoduju daljnjem nakupljanju zagađujućih materija, u skladu sa Planom interventnih mjera, proglašeno stanje pripravnosti obuhvata mjere koje imaju cilj prevencije daljeg zagađenja zraka i zaštitu zdravlja ljudi i imovine.

U okviru epizode Pripravnost odobrene mjere obuhvataju:
– upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja
– apele vozačima za smanjenje korištenja privatnih automobila
– upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona
– intenziviranje aktivnosti KJKP «Rad» i «Park» Sarajevo, kao i drugih operatora na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina radi smanjenja emisije prašine PM10
– poziv stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka
– poziv pravnim licima, vlasnicima ili korisnicima kotlovnica ili ložišta, da preduzmu sve potrebne, tehnički izvodive mjere kako bi se smanjile emisije u zrak, uključujući i čišćenje dimovodnih instalacija, a po potrebi odgoditi izvođenje svih operacija koje bi mogle pogoršati kvalitet zraka
– upozorenje da sva postrojenja za sagorijevanje preko 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje, smanje produkciju toplotne energije za minimalno dva stepena
– KJKP „Toplane“ Sarajevo, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, smanjuju temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za jedan stepen.

U pomenutom periodu će inspekcijski organi provoditi pojačane kontrole postrojenja i subjekata koje proizvode i distribuiraju toplotnu energiju koji u okviru propisanih mjera imaju obavezu smanjiti produkciju toplotne energije kako je to propisano.

Pored povećanih vrijednosti čestica prašine, kako je danas navedeno, koncentracije ostalih polutanata su ispod graničnih vrijednosti predviđenih zakonskom regulativom, saopćeno je iz Press službe KS-a.

Posted by on 2016-12-08. Filed under Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login