Kućni rad između pogodnosti i noćne more

Rad od kućeMnogi zaposleni ljudi željeli bi da rade od kuće, umreženi u kompjuterski sistem firme, ali tu postoje dva problema: malo firmi nudi takvu radnu mogućnost, a one koje to nude – nastoje da maksimalno iskoriste radnike.

Mobilno radno mjesto nekad se pretvara u pravu moru za radnike koji moraju da budu dostupni šefu u svako vrijeme dana i noći.

Nekada su radnici i predstavnici sindikata protestovali tražeći slobodne vikende, ali danas to više nije tako.

Danas zaposleni otvaraju svoju poslovnu elektronsku poštu čak i na godišnjim odmorima i rade zajedno s klijentima i kolegama čak i noću.

Mnoga istraživanja pokazuju da veliki broj zaposlenih priželjkuje da može tu i tamo raditi od kuće. Ali, svega 11 posto preduzeća nudi ovu alternativu.

Posebno je za majke sa malom djecom pogodno da koriste mogućnosti “mobilne kancelarije” iz svog stana.

Najčešće se koristi tzv. prekovremeni rad. To nije rad kakav priželjkuje većina zaposlenih, već se radi dodatno da bi bili ispunjeni ciljevi poslodavca.

Nakon osam sati radnog vremena neki poslodavci očekuju i dalje da im radnik stoji na raspolaganju, da je “uključen” u mrežu i radne procese – navodi Deutsche Welle zaključke istraživanja u Njemačkoj.

Rezultat je – nemogućnost isključenja. Smarphone, laptop i drugi uređaji – izgledaju lijepo, ali smanjuju slobodno vrijeme radnika.

Osim toga, presitne tastature mobilnih uređaja i slabo osvjetljenje njihovih ekrana mogu postati uzrok zdravstvenih problema radnika.

Radno pravo štiti radnike od iskorištavanja, ali teško je kontrolisati odnos poslodavac – radnik.

Neki stučnjaci radnog prava zalažu se da u radni ugovor, ali i zakon, bude ugrađena odrednica o pravu nedostupnosti. Odnosno, pravo radnika da bude izuzet od posla nakon što odradi svoje radne sate u firmi.

Posted by on 2013-05-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login