Kultura 2020: Odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta netransparentne

Konvertibilna marka,Inicijativa Kultura 2020, mreža kulturnih institucija i radnica/ka u kulturi iz cijele BiH koji zagovaraju sistemsku promjenu u odnosu vlasti prema resoru kulture, traži od premijera Federacije BiH Fadila Novalića i federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović da objasne odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta o transferu za kulturu od značaja za Federaciju BiH.

Koordinacioni odbor mreže Kultura 2020 cijeni da su te odluke netransparentne i štetne po razvoj sektora kulture.

– Mehanizmi odlučivanja u kojima nepoznate osobe, nepoznatih kvalifikacija i kompetencija, na osnovu nepoznatih kriterija i uz kršenje postojećih pravila i propisa, u nepoznatoj proceduri donose određene odluke koje potom predstavljaju kao neopozive i apsolutne, po samoj svojoj prirodi jesu nevjerodostojni, nelegitimni i nedemokratski mehanizmi odlučivanja. Kao takvi, oni su nedozvoljeni u bilo kom segmentu vlasti – navodi se u saopćenju.

Kultura 2020 stoga zahtijeva da premijer Novalić i ministrica Dujmović hitno objasne kulturnoj javnosti kriterije i procedure za raspodjelu sredstava, saopćeno je iz Koordinacionog odbora mreže Kultura 2020.

Posted by on 2015-12-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login