Kulturni turizam u BiH kao neiskorišteni potencijal

Na najvećem međunarodnom sajmu turizma u Jugoistočnoj Evropi u Beogradu, turističke organizacije iz Bosne i Hercegovine imaju zapaženo učešće. Posebno interesovanje posjetilaca izazvao je novi projekat Savjeta za regionalnu saradnju iz oblasti kulturnog turizma Put balkanskih spomenika.

turizam, turisti, BiH

Put balkanskih spomenika oživljava zaboravljeno kulturno naslijeđe velike arhtektonske, umjetničke i historijske vrijednosti, a za kojim postoji veliko interesovanje domaćih i međunarodnih turista. Jedinstvena turistička ponuda obihvata ujedinjeni obilazak spomenika iz Drugog Svjetstkog rata koji su specifični za zapadni balkan. Put obuhvata 40 najpristupačnijih i najvažnijih spomenika u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Iz turističkih organizaciji tvrde da, uz avanturistički i vjerski turizam, veliki broj gostiju upravo zanima ovaj period našeg kulturno – historijskog naslijeđa, odnosno kulturni turizam.

Da je kulturni turizam u BiH neiskorišteni potencijal, dokazuje broj posjetilaca na festivalima i različitim kulturnim manifestacijama na kojima učestvuju najimentniji umjetnici iz cijelog svijeta.

Naše specifične apstraktne i futurističke spomenike posvećene Drugom svetskom ratu izuzetno cijene i arhitekti i turisti. Cilj projekta Put balkanskih spomenika je povećanje broja turista, produženje njihovog boravka, ali i očuvanje monumentalnih kulturno – historijskih spomenika iz Drugog svjetskog rata.

Posted by on 2020-02-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login