Kupci se plaše robe iz poplavljenih mjesta

jabuke, pijacaMnoge tezge su prazne, a kupci skeptični i uplašeni, zbog uništavanja poljoprivrednih kultura u Srbiji.

Rijeka Kolubara prije samo dvije sedmice poplavila je sve od izvora do ušća, od Valjeva do Obrenovca. Njenu snagu najbolje su upoznali oni kojima je ušla u domove, uništila usjeve i odnijela stoku.

„Mi se bavimo povrtlarstvom i od toga živimo, nismo zaposleni nijedno. Ovde nam je bilo najviše boranije, krastavca, ovo što smo držali to je rasad domaćeg luka isto na veće količine. Sad ne smemo da uđemo ni da novo sadimo, pošto nam je zabranjeno, nanele su kanalizacije. Mi se još uvek vodimo kao kontaminirano područje, kod nas je još uvek vanredna situacija“, priča Malena Đurđević iz mjesta Crvena Jabuka.

Milan Petrović kaže da je samo ovce uspio da spasi i ništa više.

„Ovo drugo sve otišlo. Stoku u štali nisam imao vremena da spasim, da isteram odavde. U štali je bila voda do stomaka. Tele malo bilo i uspelo je da preživi četiri, pet dana, to je blejalo po celu noć. Ja rekoh – udaviće se. Srećom, ostalo je živo i posle smo ga digli na tavan i neke prasce.“

Kolubara je svojim tokom od oko 123 kilometara i pritokama poplavila najplodnije zemljište u opštinama Valjevo, Lajkovac, Lazarevac, Ub, Obrenovc, i opustošila više od 1.000 poljoprivrednih domaćinstava, okolna polja i voćnjake.

„Voda se povukla, ali je ostavila ozbiljne posledice. Stručnjaci sada procenjuju u kojoj meri je ova zemlja zatrovana teškim metalima, pesticidima i drugim opasnim materijama. U svakom slučaju poljoprivrednicima i stočarima iz ovog kraja predstoji dugotrajan i težak period oporavka“, izvještava reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Ne čekajući intervenciju države, pojedini sami kreću u ponovno oživljavanje zemljišta.

„Pokušaćemo da uradimo sami. Dobili smo sad neke liste da prijavimo štetu s tim da su nam rekli da to može da traje pet do šest meseci. A za štetu da li ćemo ikada naplatiti to ne znamo. Mi moramo da živimo, mi moramo sami da uradimo tu dezinfekciju“, tvrdi Đurđević.

Mnoge tezge prazne

Uništavanje poljoprivrednih kultura odmah se reflektovalo na pijacama. Mnoge tezge su prazne, a kupci skeptični i uplašeni.

„Ima razlike. Malo je doduše omanjila prodaja, ali prodaje se polako. Najviše idu jagode, sad je sezona jagoda, ide paradajz, krastavac i to sad ide. Nije loše za sada, videćemo kako će biti u narednom periodu“, kaže Miloš Milovanović iz Valjeva.

Njegova sugrađanka Milica Pavlović smatra da je prodaja uobičajena.

„Mada se potrošači plaše ove poplave. Da znate, mnogo se boje, ljudi pitaju i traže sad baš iz ovih područja gde su više planinski i brdski, gde nije bilo poplave. Plaše se ljudi.“

Živorad Pakić iz Brankovine kaže da ima dokument da područje nije poplavljeno.

„Sve je tačno ko suza. Eto vidite. Ovde piše lično moja izjava da nije područje plavljeno i da je izašlo odgovorno lice da to pogleda. Upisano je sve i sa pečatom opštine.“

Ratari i stočari ovog kraja uspjeli su da obnove domaćinstva tokom prethodnih poplava. Vjeruju da će tako biti i sada.

Posted by on 2014-06-04. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login