Kupovna moć u BiH pet puta manja od prosjeka u EU

Kupovna moćKupovna moć građana u Bosne i Hercegovine iznosi 2.435 eura i manja je skoro pet puta od prosječne kupovne moći EU, koja iznosi 11.945 eura, a od zemalja zapadnog Balkana iza BiH je jedino Albanija, podaci su Eurostata.

Od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije najbolje stoji Slovenija, čija je kupovna moć po glavi stanovnika 10.045 eura, u Hrvatskoj ona iznosi 4.808 eura, u Crnoj Gori 3.260 eura, dok je u Srbiji kupovna moć po glavi stanovnika nešto bolja nego u Crnoj Gori i iznosi 65 posto ispod evropskog prosjeka.

Na prvom mjestu je Lihtenštajn, gdje je kupovna moć po glavi stanovnika 49.014 eura, a od zemalja EU najbogatiji je Luksemburg, a najsiromašnija Bugarska, dok je na posljednjem mjestu Moldavija, čija kupovna moć po glavi stanovnika iznosi 823 eura.

Kupovna moć u Luksemburgu i Holandiji je za trećinu veća od prosječne u EU, u Danskoj, Irskoj, Austriji i Švedskoj veća je za četvrtinu, dok evropski prosjek imaju Španija, Italija i Kipar.

Posted by on 2011-08-04. Filed under Ekonomija, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login