Kupus – odličan za mršavljenje i ten

Ovo popularno povrće obiluje hranljivim sastojcima koji će učiniti vaš ten blistavim, a dijete djelotvornijim.

Kupus
Kupus

Jedna od najvećih zamjerki kupusu jeste što stvara nadutost, međutim glavni razlog tome je njegovo kuhanje. Kupus kuhanjem gubi i mnoga ljekovita svojstva, pa se preporučuje da se jede u sirovom obliku ili eventualno kuhan na pari.

Velika prednost mu je niskokaloričnost – srednje velika šoljica nasjeckanog kupusa ima svega 22 kalorije. Stoga ne čudi popularnost takozvane kupus-dijete koja navodno daje odlične rezultate. Prosječno može da se izgubi 7 kg za nedjelju dana. U tom periodu svaki dan se jede supa od kupusa. Osim što pomaže da se sagore kalorije, ova dijeta čisti organizam od masnoća i toksina, a uprkos gubitku kilograma osoba ne osjeća umor ili manjak snage.

Ako imate probleme s tenom, akne, lišajeve i neke vrste ekcema, možete ih ublažiti oblozima od listova ili losionom koji sadrži sok od svježeg kupusa. Primjena kupusa u kozmetici temelji se na istom principu po kojem kupus ljekovito djeluje na sluzokožu organa za probavu.

Za ljepšu kožu lica potrebno je dnevno popiti 2,5 decilitra vode u kojoj se kuhao bijeli kupus. Na sitno rende rendan bijeli kupus takođe može da se upotrebljava kao maska za lice koja podstiče zarastanje ožiljaka poslije odstranjivanja akni. Rendani kupus samo se rasporedi po licu i ostavi da odstoji 20 do 30 minuta.

Posted by on 2014-02-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login