Kurkuma poboljšava pamćenje

kurkumaKonzumiranje jednog grama kurkume za doručak poboljšava pamćenje, rezultat je istraživanja sprovedenog na Tajlandu, javlja Anadolu Agency (AA). U istraživanju su učestvovali muškarci i žene stariji od 60 godine kojima je dijagnosticiran dijabetes te je zabilježeno da gram kurkume poboljšava pamćenje i smanjuje rizik oboljevanja od dijabetesa u njegovim ranim fazama.

Pamćenje učesnika testirano je prije i nakon konzumiranja kurkume, a ishod je bio da su učesnici koji su koristili kurkumu tokom doručka imali bolje pamćenje u odnosu na one koji nisu koristili taj začin.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu “Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition”.

Ranija istraživanja pokazala su da su dijabetičari u srednjem stadiju bolesti skloniji gubljenju volumena mozga što dovodi do gubitka pamćenja kao i sposobnosti razmišljanja.

Kukuma potiče iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena dobija aromatični ljuto-žareći, blago gorki i smolasti okus. Ovaj začin jelima daje zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Kurkuma je jedan od neizostavnih sastojaka indijskog karija.

Posted by on 2014-11-25. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login