Kvarljive namirnice zaštititi pravilnom higijenom, hlađenjem i temeljnim kuhanjem

BiH, hrana, frižiderAgencija za sigurnost hrane BiH savjetuje da se od trovanja hranom, koja su najčešća ljeti, najbolje zaštiti pravilnom higijenom, odgovarajućim hlađenjem i temeljnim kuhanjem kvarljivih namirnica.

Preporučuje se da se ohlađena kvarljiva mesna jela, kuhano meso, piletina, salate od krompira i tjestenine čuvaju u odvojenim frižiderima u kojima se nalaze kesice s ledom ili boce sa zamrznutom vodom.

U Agenciji navode da je čuvanje na neodgovarajućim temperaturama jedan od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem hranom.

Razvoju bakterija, koje mogu izazvati trovanje, podložni su meso i mesne prerađevine, mliječni proizvodi, jaja, riba i druga morska hrana.

Većina bakterija, koje uzrokuju trovanja, rastu brže na temperaturi od 32 do 43 stepena Celzijusa. Njihov rast je još izraženiji pri povećanoj vlažnosti vazduha, jer im je za razvoj potrebna vlaga, upozorava Agencija za sigurnost hrane BiH.

U preporukama za sprečavanje trovanja hranom ističe se da neoprane ruke mogu biti jedan od uzročnika trovanja hranom.

“Ruke treba prati toplom vodom i sapunom prije nego što dođete u kontakt sa hranom, nakon korištenja toaleta, mijenjanja pelena i igranja sa kućnim ljubimcima”, ističe se u preporukama.

Dobro je, kako se navodi, pripremiti i pakovanja suvih i vlažnih maramica za pranje ruku i radnih površina.

Jedan od uzroka trovanja je i unakrsna kontaminacija za vrijeme pripremanja, pečenja i serviranja hrane, pa se preporučuje da se sirovo meso pažljivo zamota, a tanjiri, pribor za jelo i daske za rezanje mesa operu.

U Agenciji ističu da je zalihe i ostatke hrane potrebno čuvati u frižiderima, odnosno na temperaturama koje sprečavaju rast bakterija i proizvodnju njihovih toksina.

Kada je riječ o temeljnom kuhanju, stručnjaci za sigurnost hrane saglasni su s tim da je hrana bezbjedno kuhana kada je grijana dovoljno dugo i na dovoljno visokim temperaturama da bi se uništile sve štetne bakterije koje mogu uzrokovati trovanje.

Posted by on 2012-07-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login