Lajčak dobio Orden za posebne zasluge i plaketu “Evropski prijatelj BiH”

Miroslav Lajčak

Miroslav Lajčak

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je u Bratislavi uručio Orden za posebne zasluge i plaketu “Evropski prijatelj BiH” ministru inostranih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku.

Prije uručenja priznanja Lajčak je istakao snažnu podršku Slovačke,ali i svih ostalih zemalja članica EU evropskom putu BiH.

On je posebno istakao značaj formiranja Savjeta ministara,kao i spremnost domaćih političara da konačno preuzmu stvari u svoje ruke pri rješavanju važnih pitanja,kao što je i predmet “Sejdić-Finci”, što bi pozitivno djelovalo na dalje ubrzanje procesa evropskih integracija.

Lajčak je odao priznanje Evropskom pokretu, rekavši da sigurno i danas još uvijek ima onih koji osporavaju značaj i ulogu ove nevladine organizacije,ali da će njih biti sve manje kako se BiH budu približavala članstvu u EU.

On se složio sa ocjenom Predraga Praštala da je vrlo bitno da Evropski pokret ostane neutralan u svom radu.

Lajčak je najavio i skori dolazak u Sarajevo i ponovni susret  sa predstavnicima Evropskog pokreta.

Osim susreta sa Miroslavom Lajčakom, predsjednik Evropskog pokreta je imao odvojene susrete sa Janom Pšenicom, direktorom Odjeljenja za jugoistočnu Europu Ministarstva inostranih poslova Slovačke i predstavnicima “Slovak Ejda”, koji su takođe potvrdili snažnu podršku Slovačke BiH na putu evropskih integracija, saopšteno je iz Evropskog pokreta.

Konzul Slobodan Srđanović, predstavnik Ambasade BiH u Pragu,koja osim  Češke pokriva  i teritoriju Slovačke,  izrazio je zadovoljstvo načinom kako je Evropski pokret prezentovao BiH u međunarodnim relacijama, te ponudio pomoć i podršku Ambasade kada uskoro Evropski pokret bude organizovao dodjelu priznanja Češkoj razvojnoj agenciji u Pragu.

Posted by on 2012-05-29. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login