Latvija spremna za uvođenje eura

Riga

Riga

Evropska komisija je u srijedu zaključila da je Latvija spremna za uvođenje eura od 1. januara sljedeće godine te uputila formalni prijedlog Vijeću EU-a da potvrdi tu odluku.

“Latvijska želja da uvede euro znak je povjerenja u našu zajedničku valutu i još jedan dokaz da su oni, koji su predviđali raspad eurozone, bili u krivu” – izjavio je povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn, predstavljajući konvergencijski izvještaj o Latviji u kojem je Komisija ocijenila da je ta baltička zemlja postigla visok stepen održive ekonomske konvergencije s eurozonom.

“Latvijsko iskustvo pokazuje da zemlja može uspješno prevladati makroekonomske neravnoteže i iz toga izići jača. Nakon duboke recesije 2008. i 2009. Latvija je poduzela odlučno korake uz pomoć programa finansijske pomoći EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda, koji je poboljšao fleksibilnost i prilagodljivost ekonomije unutar okvira EU-a. To se isplatilo: Latvija bi ove godine, prema ekonomskim prognozama, trebala biti najbrže rastuće ekonomije u EU-u” – doda je Rehn.

Prema konvergencijskom izvještaju, inflacija u Latviji u zadnjih 12 mjeseci bila je 1,3 posto, znatno ispod referentne vrijednosti od 2,7 posto. Budžetskih deficit, koji je 2010. godine bio 8,1 posto BDP-a, prošle godine je pao na 1,2 posto. Javni dug krajem prošle godine iznosio je 40,7 posto.

Ministri finansija zemalja članica trebali bi u srpnju potvrditi ulazak Latvije u eurozonu, nakon što Evropski parlament izglasa svoje mišljenje o tom pitanju.

Latvija će postati 18 članica eurozone, zemalja članica EU-a koje dijele zajedničku valutu.

Posted by on 2013-06-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login