Lav u Pionirskoj dolini uskoro bi mogao dobiti lavicu

 Sarajevo, Pionirska dolina, lavNakon vijesti o uginuću lavice u sarajevskom zoološkom vrtu Pionirska dolina, nekoliko zooloških vrtova iz Evrope je iskazalo svoj stav da su spremni ponuditi novu lavicu, a u ovom trenutku tri zoološka vrta su spremni donirati lavicu sarajevskom zoološkom vrtu, potvrdio je danas upravnik Rekreativno zabavnog centra Pionirska dolina Esad Tajić.

On je naglasio kako će, ukoliko Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ispuni obećanje i osigura neophodna sredstva za transport, lav u Pionirskoj dolini dobiti lavicu u narednih nekoliko sedmica.

‘Lavica bi mogla biti dopremljena iz jednog od tri evropska zoološka vrta. Mi smo donaciju prihvatili, ali ne raspolažemo sredstvima za transport lavice do Sarajeva. Dobili smo obećanje ministra Zlatka Petrovića da će ta sredstva danas biti operativna i, ako bude tako, mi bismo već iduće sedmice trebali realizirali transport donirane lavice’ – kazao je Tajić.

Jedna lavica je stara osam mjeseci, druga dvije i po godine a treća godinu i šest mjeseci.

‘ Naš veterinar Vedad Škapur će na licu mjesta da se upozna s tim lavicama i da izabere jednu koja će biti najbolja partnerka za našeg lava’ – kazao je Tajić.

Naveo je da će zoološki vrt koji bude donirao lavicu snositi sve troškove za medicinske pretrage.

‘Naše je samo da obezbijedimo uvozniču dozvolu, transport, transportni boks i specijalno vozilo i to košta 13.000 KM’ – kazao je Tajić, dodavši kako će taj proces trajati najmanje mjesec i po dana.

Istakao je kako je trogodišnji lav, koji je zajedno s lavicom koja je uginula u aprilu dopremljen iz Bugarske u Sarajevo, trenutno malo nervozan jer je sam.

‘Lavovi po prirodi žive u čoporu i naš lav je malo nervozan, izlazi, ali se manje kreće’ – kazao je Tajić.

Govoreći o posjećenosti zoološkom vrtu Tajić naglašava kako je ona porasla za više od 60 posto u odnosu na period do prošle godine, kada nisu imali lava i lavicu.

‘Može se reći da je posjećenost veća jer djeca iz obdaništa, kojima je besplatan ulaz, svakodnevno dolaze. Kad bismo njih uračunali, posjećenost je povećana za 100 posto’ – kaže Tajić i naglašava kako će se dolaskom lavice posjećenost zoološkom još više povećati.

Navodi kako će kada budu posjećivali tri evropska zoološka vrta iskoristiti priliku da dogovore još neke nove donacije.

‘Imamo objekte koji iziskuju mala finansijska ulaganja tako da bi mogli dovesti nove životinjske vrste kako bi u 2014. godini našim sugrađanima ponudili nove vrste. Cilj nam je da privučemo svu djecu i stariji populaciju iz cijele BiH, te da svako djete iz BiH posjeti sarajevski zoološki vrt’ – kazao je Tajić.

Sedmogodišnja lavica koja je krajem marta, zajedno s trogodišnjim lavom, stigla iz Bugarske u sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina uginula je u aprilu ove godine zbog bakterije Escherichia coli.

Posted by on 2013-10-29. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login