Leda na Arktiku sve manje

Arktik

Arktik

Zaleđena površina Sjevernog ledenog okeana, koja je najveća zimi, manja je nego godinama ranije, saopštili su NASA i američki Centar za podatke o snijegu i ledu.

To je treća uzastopna godina da je zabilježeno povlačenje leda, koje se prati od početka satelitskog posmatranja okeana 1979. godine. To se ne smatra iznenađujućom pojavom, pošto je 2016. godina bila najtoplija godina ikada do sada.

Okean u okolini Sjevernog pola je 7. marta bio pokriven sa 14,42 miliona kvadratnih kilometara leda, što je bila i maksimalna površina leda za zimu 2017. godine. Površina pod ledom je 2015. bila nešto veća – 14,51 miliona kvadratnih kilometara, a 2016. 14,52 miliona kvadratnih kilometara.

Naučnici smanjivanje zaleđene površine objašnjavaju toplim jesenima i zimama, sa temperaturom koja je na površini okeana bila dva i po stepena Celzijusa iznad prosjeka.

Satelitski snimci Evropske agencije za istraživanje svemira takođe pokazuju da je već posljednje četiri godine zimi sve tanji led na Sjevernom ledenom okeanu.

Posted by on 2017-03-25. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login