Legalizacija prodaje marihuane dovela do vrtoglavog rasta dionica

marihuanaLegalizacija prodaje marihuane u pojedinim državama SAD-a dovela je do vrtoglavog rasta dionica kompanija koje uzgajaju ovu biljku.

Novi hit među ulagačima u dionice su kompanije koje se bave uzgojem marihuane, javlja agencija Bloomberg.

Naime, cijene dionica pojedinih kompanija koje se bave ovom proizvodnjom snažno su porasle za kratko vrijeme , što je izazvalo pomamu među ulagačima.

Bruce Perlowin, direktor kompanije Hemp (Konoplja), čije su dionice u samo tri dana porasle nevjerojatnih 205 posto, kaže da ulagači masovno kupuju dionice kompanija vezanih za marihuanu jer žele pronaći ‘novi Microsoft’, prenosi Bloomberg.

Robert Frichtel iz kompanije Advanced Cannabis Solutions, čije su dionice u posljednjem tromjesečju porasle za 144 posto, kaže da je euforija na tržištu tolika da neke dionice bilježe porast od čak 1.700 posto.

“Potražnja za marihuanom nezaustavljivo raste, svjedoci smo rađanja nove industrije” –  kazao je Perlowin, inače nekada osuđivani diler marihuane, koji je prošlog mjeseca prodao 12 miliona dionica svoje kompanije.

Regulatori, s druge strane, upozoravaju na mogućnost prevara i gubitaka. Ulagače koji su u posljednje vrijeme ostvarili vrtoglave zarade, upozorenja, međutim, previše ne zabrinjavaju.

Primjera radi, cijena dionice GreenGro Technologies, koja pruža medicinske usluge, porasla je 1.714 posto. Cijene dionica Tranzbyte Corp., kompanije koja prodaje marihuanu u američkoj državi Colorado, porasla je 310 posto za samo pet dana trgovine.

Pomama za dionicama počela je nakon što je Colorado legalizirao prodaju marihuane svim građanima starijim od 21 godine, a New York gotovo istovremeno objavio da planira revidirati zakone kako bi se dopustilo korištenje marihuane kod liječenja nekih bolesti.

Osamnaest saveznih država SAD-a trenutno dozvoljava medicinsku upotrebu marihuane. Prema procjenama Bloomberga, legalizacija marihuane pokrenula bi industriju vrijednu od 35 do 45 milijardi dolara.

Posted by on 2014-01-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login