Legalizovan homoseksualni brak u glavnom gradu Amerike

queer zastava

queer zastava

Trećeg marta su se u glavnom gradu Sjedinjenih Država pred washingtonskim Višim Sudom, okupili  brojni članovi medija, kako bi zabilježili bijes, pa čak i vrijedjanja, ali isto tako i radost i ushićenje prvim danom ozakonjenja homoseksualnog braka.

Candy Holmes, pristalica homoseksualnih brakova: Osjećamo jednostavnno da se ovdje pravi historija. Sretni smo zbog toga, sretni smo što mi dijelom tog historijskog trenutka.

To je bio dan za koji su Candy i Darlene Garnet  mislile da nikada neće doći. Upoznale su se u crkvi , i zajedno su 14 godina. One govore kako bi svatko morao imati pravo na brak.

Kao gradjani ove zemlje, vjerujemo da su jednakost i pravda za svakoga. A sada to uključuje i nas., kaže Darlene Garner.

Tobey Slagenweit – Coffman i njegov partner takodjer kažu da je u pitanju pravo na jednakost. On govori da je sa svojim partnerom već 4 godine: Divno je da konačno nismo gradjani drugog reda. Jedan smo korak bliže da budemo jednaki s drugima.

Gradsko vijeće Washingtona je u decembru usvojilo zakon o legaliziranju istospolnog braka. Protivnici kažu da bi trebalo da svi glasaju o takvom zakonu, medjutim sudija Vrhovnog Suda, John Roberts je odbio takav argument. On je kazao tada da Vrhovni sud prebacuje odluku na lokalne sudove, a potom su lokalni sudovi odbili omogućiti referendum, što su tražili protivnici.

Jedan od protivnika ovoga zakona je Rob Schenck iz Nacionalnog vjerskog vijeća: Ljubav je ljubav, a brak je brak. To su dvije različite stvari. Brak, prema univerzalnim moralnim kodeksima, koji postoje hiljadama godina, i doslovno svakoj kulturi, je sveti seksulani odnos izmedju muškarca i žene, i to je činjenica. Svijet je arhitektonski izgradjen na tome, biohemijski takav, stvoreni smo da se plodimo.

Istospolni brak je problem  koji razdvaja i odredjene denominacije kršćana. Holmesova i Garnerova su i same vjerska lica, no one kažu kako ih je njihova kongregacija prihvatila, a sada je njihova veza i priznata zakonom.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login