Legendarni talijanski skladatelj Ennio Morricone preminuo u 91. godini

Ennio Morricone, autor nezaboravnih melodija u velikom broju filmova, pogotovo spaghetti westerna, preminuo je u 91. godini života.

Ennio Morricone
Ennio Morricone

Od 1961. sklada filmsku muziku te počinje suradnje s velikim redatelje Sergiom Leoneom. “Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Dobar, loš zao”, samo su neki od kultnih filmova koje je obilježila i Morriconeova muzika. Pod 70-ih godina sklada za filmsku industriju u Hollywoodu i od tada stvara karijeru zbog koje će biti konstantno na tronu dugi niz godina. Radio je filmsku muziku za filmove najvećih redatelja poput Johna Carpentera, Briana De Palme, Olivera Stonea, Terrencea Malicka. bio je i izvrstan dirigent, a angažmani su bili na kultnim mjestima poput milanske La Scale, Španjolskog nacionalnog orkestra, Orchestra Roma Sinfonietta i drugih.

Od 1964. do 1980. godine bio je značajno uključen – kao kompozitor i trubač – u rimskom avangardnom “Gruppo di Improvvisazione di Nuova Consonanza” (G.I.N.C.), grupi skladatelja koja se bavila eksperimentalnom glazbom, metodom slobodne improvizacije. Tokom godina snimio je “Il Gruppo” 7 albuma.

Originalnim stilom Morricone je značajno obogatio talijansku i svjetsku filmsku muziku i postao uzor mnogim mlađim skladateljima. Neki ga spominju kao najvećeg skladatelja filmske muzike ikada. Godine 2007. dobio je Oscara za životno djelo, a 2016. Oskara za glazbu u filmu Quentina Tarantina “Mrska osmorka” pa je postao najstarija osoba koja je osvojila Oscara. Ima i veliki broj Zlatnih globusa, te brojnih drugih priznanja, kao i zlatne i platinaste naklade albuma.

Morricone je nedavno pao i slomio bedrenu kost, a od posljedica tog loma umro je u noći u klinici u Rimu.

Posted by on 2020-07-06. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login