Lenonovo pismo producentu prodato na aukciji za 53.000 funti

LenonLjutito pismo pjevača i gitarista Beatlesa Džona Lenona, simbolično naslovljeno “A Matter of Pee”, upućeno producentu Filu Spektoru sredinom 70-ih, prodato je za 53.000 funti na online aukciji, što je sedam puta više od procijenjene predaukcijske cijene od 7000 funti, piše časopis Uncut.

Lenon je pismo crvenom tintom napisao u nepoznatom studiju u Njujorku tokom 18-mjesečnog perioda (od 1973. do 1975.) poznatog pod imenom “Lost Weekend” – u kojem se bivši Beatle razišao sa svojom ženom Joko Ono.

Lenon je u to vrijeme radio sa Spektorom u Capitol studiju zajedno s bubnjarom The Whoa Kitom Munom i pjevačom i tekstopiscem Harijem Nilsonom. Iz pisma je vidljivo da su Mun i Nilson izvodili vragolije u studiju što je izazvalo nezadovoljstvo kod Lenona, pogotovo zbog činjenice da su iz izdavačke kuće zaprijetili da će ih svo troje izbaciti iz studija.

Lenon u pismu koje je simbolično nazvao “A Matter of Pee” okrivljuje Muna i Nilsona da su urinirali po konzoli te najavljuje svoj skori odlazak iz te izdavačke kuće.

“Ako niste znali, Hari i Kit su urinirali po konzoli!”, stoji u Lenonovom pismu.

Lenon je pismo dao gitaristu Džesiju Edu Dejvisu, koji je svirao na Lenonovom albumu iz 1974. “Walls And Bridges” i koji je pismo prodao. Pismo je na aukciju stavila specijalizirana londonska kuća “Cooper Owen”, a prodato je privatnom kolekcionaru.

Aukcionerka Luis Kuper istakla je kako se radi o rijetkom i vrijednom predmetu utoliko što se u njemu spominje toliko poznatih osoba iz tog perioda.

Lenon je producirao Nilsonov album iz 1974. “Pussy Cats”, na kojem je na bubnjevima gostovao Mun. Mun je umro od predoziranja sedativima koje mu je prepisao ljekar u Nilsonovoj kući 1978.

Spektor i Lenon radili su zajedno na albumu iz 1975. “Rock ‘n’ Roll” čije je snimanje obilježeno buntovnim i izopačenim ponašanjem.

Jednom prilikom Spektor se pojavio u odijelu hirurga i zapucao u strop studija povrijedivši pritom Lenonove uši, dok su ostale budalaštine uključivale prolivene boce viskija preko konzola za miksanje u pokušaju zaustavljanja izdavačke kuće da zabrani daljnje snimanje.

Spetor je tada slavno pobjegao sa snimkama, nakon čega je stradao u prometnoj nesreći, što je ipak značilo da se do pjesama nije moglo doći sve dok se nije oporavio.

Posted by on 2014-04-03. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login