Let’s do it: Očistimo zemlju za 1 dan

Let's do itU Banja Luci je održana konferencija za medije u cilju najave ovogodišnje akcije čišćenja „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“, a koja će se realizovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine 26. i 27. aprila sa početkom od 10 sati.

Akcija „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“ najveća je volonterska akcija u istoriji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Riječ je o projektu koji se prvi put realizovao u našoj zemlji 2012. godine u okviru globalne akcije čišćenja cijele planete „Let’s do it World“, a nosioci projekta su udruženja građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke, dok je generalni partner kompanija HT ERONET.

Po prvi put u sklopu akcije otpad će biti prikupljan odvojeno, a  Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom će obezbijediti da prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponijama, završi na reciklaži.

Milan Gligorić, predsjednik Udruženja građana Mozaik prijateljstva rekao je da je ova akcija kako po svojoj važnosti tako i po brojnosti i raznovrsnosti uključenih aktera jedinstvena.

“Što se više nas uključi i doprinese akciji, toliko će njeni efekti biti značajniji. Stoga, bilo zbog toga što  vam je stalo da izgleda vašeg grada, vašeg zdravlja i zdravlja vaših bližnjih, do ekonomskog prosperiteta zemlje, slike koju zemlja u kojoj živimo daje o nama ili jednostavno volite prirodu, izađite s nama 26. ili 27. aprila da zajedničkim snagama damo svoj doprinos čistijoj, zdravijoj i ljepšoj zemlji. Budite s nama oni koji grade bolju budućnost umjesto da je čekaju“, kazao je Gligorić.

Božidar Mihajlović, predsjednik Udruženja građana Ruke istakao je da se akcija organizuje u više od 112 opština u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo da će u akciji učestvovati više od 50.000 građana koji će skupiti 10.000 tona smeća. Glavni cilj naših akcija je podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine. Zahvaljujemo se svim sponzorima koji su prepoznali vrijednost ove akcije i pozivamo i ostale društveno odgovrne kompanije da uvide da ova akcija donosi dobrobit svima nama i pomognu u obezbjeđivanju vode, sokova i rukavica za sve volontere. Svi građani su pozvani da se registruju na našoj web stranici www.letsdoit.ba i da 26. i 27. aprila budu dio svjetskog volonterskog pokreta koji doprinosi stvaranju ljepšeg okruženja za sve nas. Let’s Do It“, rekao je Mihajlović.

Treću godinu zaredom, kao generalni partner, akciju podržava kompanija HT Eronet, a Vanja Gavran, rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eronet rekao je da im je velika čast što su generalni partner projekta „Let’s do it- očistimo zemlju za jedan dan“.

“Od samog početka smo prepoznali vrijednost i značaj ove akcije koja iz godine u godinu raste i razvija, te kao takva mijenja i razvija svijest građana o važnosti zaštite naše životne sredine. Projekt pokazuje kako se može puno napraviti u samo jednom danu, te ćemo i ubuduće podržavati ovakve, ali i slične projekte. Djelatnici HT Eroneta će se također odazvati ovoj akciji, te će sudjelovati u čišćenju našeg okoliša na različitim lokacijama“, kazao je Gavran.

Vrijednost ove akcije i njene benefite prepoznao je i vladin sektor koji je i ove godine odlučio podržati aktivizam mladih entuzijasta. Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske već treću godinu zaredom podržava akciju “Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”.

Takođe, važnost realizacije akcije „Let’s do it- očistimo zemlju za 1 dan“ prepoznale su i međunarodne organizacije, te istu već drugu godinu zaredom podržava Delegacija EU u BiH i UN Volonteri.

Podsjetimo da je prva akcija „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“ provedena 9. septembra 2012. godine i ostvareni su izvanredni rezultati. U akciji je tada učestvovalo 37.500 volontera, akcija se provodila u 105 opština, a očišćeno je 5.500.000 kg otpada.

Druga akcija  realizovana je 18. maja 2013. godine i rezultati su bili bolji od prethodnih. Naime, tada je u akciji učestvovalo 47.970 volontera u 107 opština. Očišćeno je 5.000.000 kg otpada.

“Zajedničkim snagama i dobrom voljom bh. građana, tokom treće akcije „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“ očekuju se još impozantniji rezultati”, poručeno je na press konferenciji.

Više informacija o akciji možete naći na www.letsdoit.ba

Posted by on 2014-04-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login