Lica bosanske djece na izložbi u Gottmadingenu

djecaTrenutno se u prostorijama Sparkasse Gottmandingen u njemačkoj saveznoj zemlji Baden-Württemberg može pogledati zanimljiva izložba. Izložba, postavljena do 29. maja, nosi naslov „Dajte nam budućnost, a ne milostinju” i pokazuje fotografije koje su napravila „bosanskohercegovačka djeca sa ulice“, piše „Südkurier”.

Izložba je u Gottmadingu postavljena zahvaljujući autorki i ljekarki Ulrike Blatter koja je godinama veoma aktivna u prikupljanju pomoći za BiH. Blatterova je još prije 20 godina, tada kao ljekarka koja je živjela u Sloveniji, došla u kontakt sa traumatizovanim ljudima iz BiH. „Slike koje se mogu vidjeti na izložbi su dirljive i pokazuju ekstremno siromaštvo djece sa ulice u Bosni. Izložba je nastala u okviru udruženja za prevenciju ovisnosti „Narko-Ne”, koje je osnovano 2002. godine i u kojem je Blatterova aktivna od samog osnivanja, piše „Südkurier”.

Kroz izložbu su predstavljeni i volonteri, uglavnom studenti, koji se kao dobrovoljci i i tzv. „starija braća i sestre“ brinu o manjoj djeci. Projekat Ulrike Blatter pod nazivom „AWO Bosnienhilfe“ prije svega podržava po principu „stariji pomažu mlađim“. “Mini stipendijama u visini od 50 eura mjesečno se pomaže školovanje mladih iz ugroženih porodica. Trenutno je kroz ovaj projekat aktivno 170 sponzorstava, a do sada je obučeno preko 1000 volontera koji rade u 20 općina u Bosni”, piše „Südkurier”.

Posted by on 2017-05-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login