Lijekovi postaju glavni izvozni adut BiH

 Bosna i Hercegovina, BiH, lijekoviFarmaceutski proizvodi uskoro bi mogli postati glavni izvozni adut Bosne i Hercegovine.

Dok se u BiH vode polemike o upravljanju i nadzoru nad Bosnalijekom, ova kompanija bilježi sve bolje izvozne rezultate na golemom ruskom tržištu, piše Večernji list.

Zahvaljujući tijesnoj saradnji s najbrže rastućom distributivnom mrežom u ovoj zemlji Imperia-Pharmom, otvara se prostor za plasman lijekova iz BiH i na tržišta drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon sumorne prve polovine ove godine, Bosnalijek je u augustu ostvario prihod od 10,5 miliona maraka prihoda, dok je rujan završio s dodatnim rastom od 1,3 miliona maraka, i to najviše zahvaljujući upravo izvozu u Rusiju i Ukrajinu.

Ovaj poslovni oporavak vremenski se podudara s jačanjem veza između Bosnalijeka i Imperia-Pharme. Sve ovo dodatno dobiva na težini nakon posljednjih informacija iz Rusije po kojima je došlo do preuzimanja lanca apoteka „Ozerkov“ od lanca „Dr Stoletov“, čime ova kompanija postaje jedan od lidera u distribuciji i prodaji lijekova u Rusiji.

”Posao se procjenjuje na tri milijarde rubalja (93 miliona dolara). Kombinirana mreža “Doktor Stoletova” i “Ozerkov“ s prikazanih 16 milijardi rubalja bit će među tri najbolja u pogledu prometa u Rusiji” – pišu tamošnji mediji.

Imperia–Pharma je bio konzultant Haden SA u procesu kupovine kompanije lanca “Dr Stoletov” prošle godine. Ista saradnja ostvarena je i pri nedavnoj kupovini dionica Bosnalijeka.

Cilj ovog strateškog povezivanja je organiziranje i koordiniranje zajedničkog upravljanja mrežom ljekarni i farmaceutskih proizvođača čiji se lijekovi prometuju u Rusiji. Direktnu korist od svih aktivnosti ima Bosnalijek, a samim tim i država BiH.

Informacije o širenju distributivne mreže u Rusiju i očitom nastojanju da se preuzme liderska pozicija na tom tržištu pružaju nesagledive prilike za plasman Bosnalijekovih proizvoda na prostoru od više od 140 miliona stanovnika.

Širenjem kompanije Imperia-Pharma na regiju, proizvodi Bosnalijeka mogli bi biti dostupni na tržištu od više od 300 miliona ljudi. Teško da bi sadašnji proizvodni kapaciteti ovog bh. poduzeća uopće mogli podmiriti potrebe tog tržišta koji je za mnoge svjetske proizvođače još uvijek nedostižan cilj.

Farmaceutski proizvodi su i danas jedna od glavnih izvoznih stavki BiH, a spomenuti podaci pokazuju da taj potencijal ni izbliza nije iscrpljen, posebno ako se ima u vidu poslovno povezivanje Bosnalijeka s Imperia-Pharmom.

Treba imati u vidu da je promet Imperia-Pharme u prošloj godini iznosio jednu milijardu, a plan prodaje za ovu godinu iznosi 1,6 milijardi maraka.

Posted by on 2013-11-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login