Likovna kolonija “Ars Kozara 2012” počinje danas

Ars Kozara 2012 Laboratorijum umjetnosti u prirodi “Ars Kozara“ ove će godine biti održan od 17. do 26. avgusta na lokalitetu Glavuša i drugim lokacijama unutar Nacionalnog parka Kozara.

Organizator ove specifične likovne kolonije u prirodi je Udruženje likovnih umjetnika “Tač.ka“, a radu laboratorijuma umjetnosti u prirodi će učestovati i gosti iz Francuske i Škotske.

Pokret Umjetnosti u prirodi doživio je svoju ekspanziju 90-tih godina prošlog vijeka. Ideja pokreta je stvaranje umjetničkih radova u prirodnom okruženju i najvećim dijelom od materijala nađenih u prirodi.

“Ars Kozara 2012“ prati ovu osnovnu ideju pokreta i osim klasičnih instalacija i skulptura proširuje polje svog interesovanja i na eksperimente šireg interdisciplinarnog polja koje obuhvata i umjetnost koncepta, video umjetnost, relacionu umjetnost, fotografiju, kritičke tekstove, eksperimentalnu poeziju, istraživački rad i slično.

Laboratorijum umjetnosti u prirodi “Ars Kozara“ jedini je te vrste u BiH i jedan od rijetkih na Balkanu. Kvalitet projekta i važnost njegovog održavanja prepoznale su brojne organizacije, među kojima je Nacionalni park Kozara koji ustupa lokaciju, te pruža stručnu i tehničku pomoć u realizaciji radova, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine je glavni pokrovitelj događaja.

Posted by on 2012-08-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login