Livno: Građani ne mogu dobiti lične karte, pasoše…

pasoš, BIHZbog štrajka policijskih službenika MUP-a Livanjskog kantona stanovnici opština Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar na šalterima MUP-a ne mogu dobiti lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, pasoše, registarske tablice za motorna vozila, kao ni razne potvrde i uvjerenja koje izdaje policija.

Službenici koji rade na šalterima MUP-a, čije je sjedište u Livnu, građanima kažu da tražene dokumente ne mogu dobiti do daljeg, što znači dok traje generalni štrajk u koji su policijski službenici ovog kantona stupili 24. februara zbog neformiranja nove kantonalne Vlade, nepoštivanja kolektivnog ugovora i neusvajanja budžeta za tekuću godinu, radi čega su ostali bez plata.

Građani kažu da im nemogućnost pribavljanja ili produženja važenja ličnih isprava stvara velike probleme, jer mnogi od njih rade u susjednoj Hrvatskoj i zemljama zapadne Evrope, u koje ne mogu ići bez validnih ličnih isprava.

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona Tino Krivić potvrdio je novinarima da će policijski službenici ovog kantona, u skladu sa Zakonom o štrajku, obavljati samo određene poslove u vrijeme trajanja štrajka.

On je rekao da u te poslove spadaju dežurstva u policijskim upravama i policijskim stanicama, postupanje po dojavama građana u slučajevima ugrožavanja života ljudi i imovine, te uviđaji na terenu u slučaju saobraćajnih nesreća i krivičnih djela, ali da dok traje štrajk neće biti redovne kontrole motornih vozila i vozača, niti pisanja prekršajnih naloga.

Posted by on 2012-02-29. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login