Livno: Uskoro otvaranje najvećeg solarnog parka u Europi

Livno
Livno

Predstavnik tvrtki Hareon Solar Technology Co. Ltd, Shanghai i Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG, Zollikon u blizini Zuricha Jochen Wondracek u pratnji savjetnika Slavena Jukića, je u prostorijama PTC Forum u Livnu održao konferenciju za novinare povodom implementacije projekta na području obnovljivih izvora energije putem fotonapona u Livnu.

Kako je tom prilikom izvijestio Wondracek, Hareon Solar Technology je jedna od najvećih tvrtki u svijetu u području solarne tehnologije i rangirana je na Šangajskoj burzi dok je Prinz Karl Thurn und Taxis Management AG specijalizirana za razvoj i financiranje međunarodnih velikih projekata, sa sjedištem u Švicarskoj. U cilju provedbe ovog projekta, osnovali su tvrtku Solbus d.o.o sa sjedištem u Livnu.

Wondracek je kazao da su nakon analize zaključili da je livanjsko područje prikladno za razvijanje širokog spektra izvora energije navodeći uz to kombinacije projekata sa solarnom energijom, vjetrom i vodenim kapacitetima.

Nakon što su podnijeli zahtjev, u januaru ove godine, od Vlade Livanjskog kantona dodijeljena im je koncesija za izgradnju fotonaponskih instalacija na jednom području Livna od 1000 hektara s ukupnim kapacitetom od 450 MW (najveći solarni park u Europi) čija će proizvodnja električne energije iznositi oko 600 000 kWh čiji obim ulaganja, kako tvrde, iznosi 900.000.000 KM.

“Glavni cilj ovog zajedničkog pothvata je izvoziti veliki dio električne energije i prodati certificiranu zelenu struju unutar EU-a“, istakao je Wondracek.

Po njemu, za realizaciju ove strategije i značajnih ekstenzivnih mrežnih kapaciteta kao i prijenosnih kapaciteta u Livnu , potrebne su mjere koje trenutno razrađuju radne skupine sastavljene od predstavnika HOPS-a iz Zagreba, Elektroprenosa iz Banje Luke i NOS BiH Sarajeva u suradnji sa ABB i Projektnim biroom Split kao savjetnikom Solbusa d.o.o.

Sljedeći koraci koje je naveo Wondracek je podnošenje potrebne aplikacije za autorizaciju u vezi sa izgradnjom postrojenja i ugovorima s operatorima električnih kolektora kao i planirane ugovore s Elektroprivredom HZ HB Mostar.

“Početak radova ovisi o uspješnom provođenju i završetku spomenutih mjera“, zaključio je Wondracek.

Posted by on 2014-03-22. Filed under Livno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login