Ljekovita svojstva Acai bobica

Acai bobice
Acai bobice

Acai bobice su dugo bile obavijene velom tajne zbog proste činjenice da rastu isključivo u Brazilu, na posebnim palmama u šumama Amazona.

Acai bobice su nova super hrana. Riječ je o egzotičnom voću punom fitohemikalija. Ove bobice imaju sposobnost da usporavaju rast ćelija leukemije jer sadrže visoku koncentraciju antioksidansa. Testiranje na ljudima je pokazalo da kapsule s Acai bobicama poboljšavaju koncentraciju, varenje, seksualne funkcije i spavanje.

Nakon što se uberu bobice moraju da se zamrznu. Bitna činjenica je da se svi suplementi i dodaci prehrani prave od zamrznutih  bobica. Ovi dijetetski proizvodi se onda često nabavljaju u obliku praha, soka ili kapsula.

Koje su zdravstvene koristi Acai bobica?
Plod ove biljke ima brojne koristi. Pomaže da se postigne zdrav san, detoksifikuje tijelo od toksina, reguliše nivo šećera u krvi, održava nivo holesterola u normalnim granicama, poboljšava vid i održava pravilno funkcionisanje cijelog tijela. Što je možda još važnije, Akai bobice ne pokazuju nikakve štetne efekte niti
propratne nuspojave. Dakle, zdravstveno djelovanje Acai bobica bi moglo da se sumira na ovaj način:

Veoma jak energetski napitak:
Nijacin (Niacin) je supstrat za ATP, što znači da je podloga za adenozin trifosfat koji predstavlja sopstvena energetska zaliha organizma, neka vrsta goriva koja nas pokreće. Nijacin se nalazi u ogromnim količinama u Acai bobicama. Koristeći ovo voće dešava se da praktično se troši manja količina energije pošto je tijelu na raspolaganju nijacin od Acai bobica da proizvede ATP. Energetski napitak koji se dobija od Acai bobica je zato drugačiji od ostalih vrsta napitaka ovog tipa po tome što se ne koristi glukoza i tako ne započinje se proces stvaranja ATP od samog početka.

Aktivnosti protiv starenja:
Prilikom proučavanja osobina i djelovanja antioksidanasa i raznih vrsta namirnica bogatim antioksidansima došlo se do zaključka da Acai bobice imaju vrijednost iznad 1000 na karakterističnoj skali, što je ubjedljivo najviša koncentracija od svih oblika prirodne hrane na svijetu. Antocijani su upravo ona vrsta antioksidanasa prisutnih u ovim bobičastim plodovima koja spriječava slobodne radikale na ćelijskom nivou da vrše svoja razarajuća djelovanja i štiti organizam od starenja, a kožu drži svježom i mlađom.

Regeneracija mišića:
Acai bobice sadrže visok nivo vitamina B kao i amino-kiselina. Visok sadržaj ovih supstanci pomaže da mišići budu zdravi kao i da budu pravilno razvijani. Zato se Acai bobice itekako preporučuju onima koji su zainteresovani za mišićnu regeneraciju kod slučajeva hipertrofije. Akai su među najbogatijim biljkama koje sadrže amino kiseline potrebne čovjeku. Esencijalne amino kiseline su potrebne u velikim količinama u procesu oporavka mišića i posebno se preporučuju osobama koje se bave body buildingom.

Pojačavač imunog sistema:
Uništavanjem štetnih entiteta u tijelu putem prirodnih antioksidanasa, Acai bobice pomažu da se organizam drži u odličnom stanju što se tiče imunog sistema i borbe protiv raznih bolesti. Slobodni radikali uništavaju ćelijske membrane naših bijelih krvnih zrnaca i imunoglobina, koji sa svoje strane imaju glavnu ulogu u borbi protiv bolesti. U prisustvu antocijana koji se dobija od Acai bobica krvne ćelije su oslobođene slobodnih radikala u većoj mjeri što im omogućava da djeluju na optimalan način.

Prevencija bolesti srca:
Plod Acai biljke sadrži mnogo esencijalnih masnih kiselina, kao što su Omega 6, Omega 3, Omega 9 i fitosterol. Proučavanja su pokazala da ovi sastojci su ključni u prevenciji srčanih oboljenja i mogu da pomognu kod onih koji su već dijagnosticirani sa nekom vrstom problema ovog tipa.

Pomoć prilikom probave:
Fibrozna, vlaknasta prioda akai bobica pomaže u varenju hrane u stomaku tako što omogućava oslobađanje od toksina što omogućava da cjelokupan proces digestije hrane prođe u najboljem mogućem redu.

Prednosti u smanjenju tjelesne težine:
Jednostavan razlog za efikasno djelovanje kod mršavljenja je taj što su Acai bobice vlaknaste strukture, što doprinosi osjećanju sitosti i čini da potreba za unosom hrane bude smanjena.

Održavanje opšteg zdravlja organizma:
Veoma je začuđujuće videti da jedan plod može da ima ovoliko mnogo pozitivnog djelovanja na organizam. Ali kada se dobije potpuna lista sastojaka ovog super voća lako je vidjeti zašto. Acai bobice takođe sadrže željezo, vitamin B1, vitamin C, Vitamin B3, proteine i kalcijum.

Posted by on 2014-02-11. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login