Ljekovita svojstva borovnice

borovnice

borovnice

Borovnica (Vaccinium myrtillus), uspijeva u velikim šumama brdskog i planinskog područja. Lako se prepoznaje po ovalnim listovima kao i po okrugloj bobici, koja je prvo zelena, potom crvena i na kraju tamno ljubičasta.

Od plodova borovnice, koji se beru od juna do avgusta, pripremaju se kolači, torte, džemovi, sokovi i vino.

Preporučuje se koristiti ne samo plodove borovnice, već i njene listove i korijen.

Čaj od lista borovnice pospješuje mokrenje, antiseptičan je i dobar za snižavanje razine šećera u krvi. Također je djelotvoran protiv kašlja, povraćanja i proljeva.

U vanjskoj primjeni ovaj čaj je dobar za liječenje infekcija usta i gornjih dišnih puteva, kao i kod kožnih bolesti, čireva i opekotina.

Korijenje služi za dezinfekciju rana i njihovo brže zarastanje.

Plodovi borovnice imaju vrijedne osobine. Njihov sok je bogat karotinom, te poboljšava vid. Istraživanja su pokazala da su borovnice odlične i za mozak. Njihov ekstrakt poboljšava ravnotežu, koordinaciju i pamćenje, čak i u slučajevima Alzhajmerove bolesti.

Borovnice, osim toga, djeluju i osvježavajuće.

Antidijabetična svojstva plodova su dragocjena, a antiseptična i digestivna svojstva naročito dolaze do izražaja kod crijevnih viroza, osobito kod djece.

Sok od plodova borovnice pospješuje mokrenje i dezinfekciju mokraćnog sistema. U vanjskoj primjeni služi za ispiranje usta, za upale desni i anginu, te pospješuje liječenje prehlade

Borovnice korisne kod bolesti jetre

Konvencionalni lijekovi koji se koriste u liječenju bolesti jetre neizbježno imaju nuspojave. Iz tog se razloga sve više istražuju prirodne supstance i njihov hepatoprotektivni učinak. I ranije provedena istraživanja ukazuju na blagodati unosa borovnica na ljudske stanice mrežnjače oka, mozga i stanice tumora.

Kineski naučnici objavili su nova dostignuća u kojim su, na životinjskom modelu, ispitivali učinak borovnica na fibrozu jetre.

Rezultati istraživanja ukazuju kako borovnice mogu smanjiti stepen oštećenja jetre te nivo hijaluronske kiseline i enzima alanin aminotransferaze u krvi koji se smatraju pokazateljem bolesti jetre.

Dodatno, borovnice mogu povećati nivo korisnog enzima superoksid dismutaze te smanjiti koncentraciju malondialdehida u homogenatu jetre.

Autori istraživanja su na temelju rezultata zaključili kako borovnice djeluju blagotvorno kod bolesti jetre.

Mnogima je ipak najvažnije to što su borovnice ukusne. Ove izrazito mirisne namirnice mogu se konzumirati same ili se od njih mogu napraviti ukusne poslastice. Jedino na što trebate obratiti pažnju je da ih perete tek pred jelo ili korištenje, jer će se u suprotnom na plodovima pojaviti plijesan.

Posted by on 2014-06-13. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login