Ljekovita svojstva žalfije (kadulje)

Da je žalfija blagorodna znali su Stari Rimljani i Grci. U faraonskim grobnicama u Egiptu bila je jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamovanje. U srednjem vijeku spremao se ljubavni napitak od listova žalfije, rute i latica ruže.

kadulja, žalfijaŽalfija liječi većinu upala, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava disajne organe, pomaže pri liječenju upaljenog grla, krajnika i sluznice u ustima. Čaj od žalfije treba da koriste osobe koje se pretjerano znoje (mladi u pubertetu, žene u menopauzi).

Kako se priprema čaj od žalfije?

Kada na uputstvu na pakovanju nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku biljke ili filter vrećicu preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopiti i pustiti da odstoji 5 do 10 minuta. Procijediti i piti svježe pripremljen čaj. Žalfijin čaj se ne pije u velikim količinama, niti se uzima dugo vremena i često, jer jaka eterična ulja, koja sadrži biljka, mogu da izazovu neželjena dejstva.

Čisti krv, jača živce…

– Žalfija kuhana u pola mjere vode i pola sirćeta čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.
– Potopljena u jabukovom sirćetu koje nakratko proključa na vatri, služi kao tonik, cijenjen u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv oboljenja jetre i žuči, bubrežnih tegoba, krvarenja u plućima ili želucu, prehlade, bola u grlu, bolova u zglobovima.
– Čaj bez šećera i limuna se upotrebljava za čireve i abraziju kože. Svježi listovi se koriste za trljanje desni. Često se dodaje kao sastojak zubnim pastama.
– Izvanredan napitak se dobija od supene kašike svježeg lista žalfije, dvije supene kašike šećera i soka cijelog limuna. Sastojci se ubace u čašu ključale vode i procijede nakon pola sata. Ovaj osvježavajući napitak i čaj blagotvoran je kod delirijuma i nervne uznemirenosti, i to u malim, često ponavljanim dozama.
– Upotrebljava se kod slabosti želuca i probave i kao opšti tonik. Priznat je u staroj kineskoj medicini i dodatak je mnogim čajevima.
– U stanjima kada je potrebno zagrijavanje, lišće žalfije se koristi u vrećicama koje se zagrijane priviju na tijelo.

Za bolesti usta i grla

Kada šolji čaja od žalfije dodate 30-50 kapi tinkture moravke (Arnica montana), dobićete odlično sredstvo za grgoljanje i ispiranje u slučaju difterije, zaušnjaka, zapaljenja krajnika i afti (gnojnih ranica u usnoj šupljini). Grgoljanje i ispiranje usta žalfijom očuvat ćete vaše zube i spriječiti pojavu neprijatnog zadaha.

mojezdravlje / bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login