Ljekovitost rotkvice

rotkvice

rotkvice

Kada ugledate rotkvice u šarenilu tržnice, odmah će vas primamiti veselom bojom i podsjetiti da je stiglo proljeće.

Rotkvice su idealan izbor u proljeće i trebate ih što češće jesti jer donose veliku dobrobit za zdravlje.

Ovo vedro obojeno povrće prepuno je kalija, folne kiseline, antioksidanata i dobar je izvor bakra, mangana te vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrži kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.

Ima samo 19 kalorija po šalici, na vodu otpada 95 posto, ugljikohidrata ima 3,40 posto, a proteina i masti skoro pa ni nema. Zbog tog su razloga rotkvice dobre za one koji žele smršavjeti. Osim što ih možete stavljati u razne salate, probajte ih ispeći u sezoni roštiljada. Po želji ih možete začiniti, zamotati u foliju i ispeći.

Ljekovitost rotkvice

Rotkvica može pomoći kod problema s astmom i bolesti dišnih puteva s kašljem. Pomiješate li rotkvicu, limun i med pa ostavite da odstoji jedan dan, dobit ćete prirodni sirup za iskašljavanje.

Svježi sok od rotkvice zapravo je stari narodni lijek koji pomaže kod izlučivanja žuči te je odličan protiv upale žučnog mjehura. Također ima antibakterijska i antigljivična svojstva te može pomoći protiv žutice jer normalizira proizvodnju bilirubina.

Neke su studije pokazale da zbog velike količine vitamina C, folne kiseline i antocijanina može pridonijeti i liječenju karcinoma debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.

Kako kupovati i čuvati rotkvice

Prilikom kupovine pazite da su plodovi tvrdi, a lišće zeleno i svježe. Kada ih donesete kući, odstranite lišće i neoprane rotkvice stavite u hladnjak.

Posted by on 2014-03-31. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login