Lješnjak pozitivno na krvne sudove i čuva srce

lješnjakU jezgru lješnjaka se nalaze minerali kao što su magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar. Uz to je i jedna od energetski najvrijednijih namirnica.

Lješnjak je plod biljke koja se zove lijeska. Ova biljka raste kao razgranati žbun i dostiže prosječnu visinu od 3-8 metara, mada postoje i primjerci koji dostižu i 15 metara.

Poznat je kao veoma zdrava namirnica u čijem se jezgru nalaze izuzetno hranljive i lako svarljive materije.

U lješnjaku se nalaze proteini i vitamini B grupe, pretežno vitamini B1 i B6. Prije svega, ovi vitamini dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu, a pozitivno utiču i na koncentraciju i nervni sistem u cjelosti. Unos vitamina B6 se posebno preporučuje trudnicama kako bi se izbjegla postporođajna depresija, jer je vitamin B6 odličan za prevenciju depresije.

Pored vitamina B u lješnjaku se nalazi i vitamin A, koji povoljno utiče na kosu i kožu, jača zube i skoro sve unutrašnje organe kao i imunitet cjelokupnog organizma.

Još jedan od “dobrih” sastojaka ploda lijeske je vitamin E koji utiče pozitivno na krvne sudove i čuva srce i održava vitalnost kože.

Tu su i vitamini F i K koji takođe pozitivno utiču na kožu i kosu, ali i na metabolizam.

Lješnjak sadrži materije koje utiču na smanjenje nivoa holesterola, a to su Omega 3 i Omega 6 kiseline. Unošenje ovih supstanci je jako poželjno jer održavaju vitalnost organizma.

U jezgru lješnjaka se nalaze minerali kao što su magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar. Uz to je i jedna od energetski najvrijednijih namirnica.

Pored veoma zdravog ploda, u prehrani se koriste i list i kora lijeske jer se iz njih dobija tanin. Cvijetne rese lijeske se koriste za prevenciju i liječenje žutice, niskog krvnog pritiska i upale pluća.

Primjena lješnjaka u prehrambenoj industriji je veoma široka. Svi volimo čokoladu sa lješnjakom ili krem sa kakaom i lješnjakom (eurokrem). Naravno, pošto je veoma ukusan lješnjak se konzumira i sirov, pečen ili osušen.

Malo je poznato da se koristi i za proizvodnju putera od lješnjaka koji se smatra kvalitetnijim od putera od kikirikija jer je hranljiviji.

Od lješnjaka se može proizvoditi i brašno, koje se koristi prilikom proizvodnje slatkih prehrambenih proizvoda.

Ulje lješnjaka je još jedan vid korištenja ove zdrave namirnice. Poželjno je koristiti ga svaki dan, a najviše se korisiti uz morske plodove i u salatama.

Posted by on 2014-07-11. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login