Ljeta će u BiH biti sušnija, zime vlažnije, a vjetrovi jači

ljetoGlobalno otopljenje na prostoru BiH biće nastavljeno tako da će ljeta biti sušnija, a zime vlažnije, dok će se intenzitet vjetrova pojačati, rekao je član Komisije za klimatološke promjene u BiH Nebojša Kuštrinović.

Kuštrinović je istakao da BiH, uprkos malom prostoru, ima čak pet tipova klime, ali da će, prema grubim procjenama klimatologa, za stotinjak godina imati klimu najsličnijoj onoj koja je trenutno na prostoru sjeverne Grčke.

“Količina padavina u zimskim mjesecima trebalo bi, prema klimatskim procjenama, da bude veća, a evidentno je, prema posljednjim godinama, da će suša biti dio problema”, pojašnjava Kuštrinović.

On je napomenuo da je temperatura tokom prvih 11 godina 21. vijeka iz godine u godinu bila veća u odnosu na prosjek za naše krajeve.

“U sljedećem periodu pojačaće se intenzitet vjetrova. Unazad pet godina imali smo čak tri manja tornada što u dosadašnjem klimatološkom nizu nikada nismo imali. Jedan se desio u Popovom polju, a dva na području Lijevča polja – kod Slatine i kod Maglajana”, kaže Kuštrinović.

On je dodao da ćemo “morati biti spremni i na veće količine padavine”, o čemu će naročito morati voditi računa urbanisti, jer količine tih padavina “u kraćem periodu diriguju projektovanje svih kanalizacionih sistema”.

Prema riječima Kuštrinovića, na planinama će u narednom periodu biti dovoljno snijega, a nove snježne padavine u svim krajevima mogu se očekivati u utorak i srijedu, ali u nedovoljnim količinama.

“Nakon toga će dva do tri dana doći do kratkotrajne stabilizacije vremena, a onda bi prva polovina februara, prema sezonskim i orijentacionim prognozama, donijela dovoljno snijega i niske temperature u većem dijelu BiH”, rekao je Kuštrinović.

Trenutne vremenske prilike kada je u pojedinim mjestima sunčano i vedro, dok je u drugim snijeg i međava, on je objasnio uticajem ciklona sjevernije od Alpa, koji je bio vezan za Atlantski okean, dok je s druge strane na istoku i jugoistoku BiH bio dominantan uticaj ciklona čiji je centar bio nad Crnim i Jonskim morem.

Posted by on 2012-01-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login