“Ljeto u biblioteci” donijelo 500 novih članova Gradskoj biblioteci Zenica

Trinaesto izdanje manifestacije “Ljeto u biblioteci”, koju Gradska biblioteka Zenica tradicionalno tokom ljetnog školskog raspusta organizira za sve svoje članove, zvanično će završiti u petak, 30. augusta, ali već sada u toj ustanovi ističu kako su potpuno zadovoljni efektima ovogodišnje manifestacije.

biblioteka, knjige
biblioteka, knjige

“U toku su još samo kursevi turskog i njemačkog jezika, koji se održavaju u kontinuitetu, od 1. jula, kada je i počela manifestacija. Ali, sve radionice koje smo planirali već smo i raelizirali”, kaže direktor Haris Abdagić, koji dodaje kako je rezulat i ove godine iznad očekivanja.

“Kao uslov za praćenje svih događaja, stavili smo obavezno članstvo u biblioteci. Tako smo, samo zahvaljujući „Ljetu u biblioteci“, dobili oko 500 novih članova. To je izvanredan rezultat. Sada ukupno imamo oko 5.000 članova, što je velika, skoro pa rekordna brojka”, ističe Abdagić.

On napominje kako su korisnici njihovih usluga, osim kurseva stranih jezika, kursa informatike za osobe „treće životne dobi“, imali priliku, između ostalih, da se ponovo druže i sa Selvedinom Avdićem.

“Avdić je i ove godine održao radionicu ‘Kreativnog čitanja’. To je, trenutno, naš najpriznatiji zenički pisac, kojeg je ‘The Guardin’ uvrstio među pet najboljih pisaca godine.Tako i ‘The Independent’, a knjige su mu prevedene na desetak stranih jezika”, napominje Abdagić, koji dodaje kako je beogradski profesor Branislav Maričić održao seminar “Brzog čitanja”.

“Maričić je prvi autoritet u regionu na temu brzog čitanja po sistemu Tonija Buzana. Prošle smo godine imali uvodno predavanje, a ove smo, uz pomoć Bibliotečke fondacije iz Sarajeva, Grada Zenice i nešto naših sredstava, uspjeli realizirati puni, dvodnevni seminar brzog čitanja”, napominje Abdagić.

Jedino što, kaže on, tokom protekla dva mjeseca nisu realizirali, je gostovanje grupe Dubioze kolektiv.

“Zato, na početku nismo ni precizirali termin njihovog gostovanja, nego smo kazali: Ako uspijemo usaglasiti termin. I još uvijek s Adisom i Almirom, frontmenima te grupe, dogovaramo kada će gostovati. Oni su vrlo raspoloženi, ali, ako ne uspijemo unutar „Ljeta u biblioteci“, nadam se da ćemo uspjeti u septembru”, uvjeren je Abdagić.

Ovim projektom, ističe Abdagić, zenička biblioteka promovirala je svoju, ali i općenito biblioteku kao ustanovu važnu za svaku zajednicu.

“Ovo što radimo mi, u Zenici, odjeknulo je i regionom. Učesnici su regionalni, a ideja i jeste da, angažiranjem stručnjaka iz svojih oblasti, da, između ostalog, privučemo i pažnju medija. Da ljudi vide značaj biblioteke”, kaže Abdagić, koji je sretan što se, kako ističe, ponovo pokazalo da postoji lojalnost kod članstva.

Otprilike, napominje Abdagić, pola članstva njihove biblioteke čine školarci – osnovci, srednjoškolci i studenti, dok su ostalo penzioneri, zaposleni, nezaposleni…

“Biblioteka se, inače, ne percipira kao posebno značajna ustanova, ali, ako ne računamo političke partije, mi imamo najviše članova u našem gradu. A tako je i u svakom gradu”, ističe Abdagić.

Zenička biblioteka, nakon nedavne revizije bibliotečke građe, može se pohvaliti podatkom da imaju oko 100.000 bibliotečkih jedinica.

“Imamo i pet ‘kingl uređaja’, opremljenih sa 75 školskih djela za lektiru. Đaci, ako ne mogu naći primjerak knjige, sada mogu lektiru na tom uređaju pročitati u elektronskoj formi kod nas u čitaonici”, napominje Abdagić.

Posted by on 2019-08-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login