Lorens Listo pobjednik 451. takmičenja u skokovima sa Starog mosta

Mostar, skokovi, Stari most, Lorens ListoLorens Listo pobjednik je 451. tradicionalnog takmičenja u skokovima sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta.

Drugo mjesto u skokovima na glavu osvojio je Ivica Domanović iz Užica, a treće Muhamed Mahmić iz Zenice.

U skokovima na noge pobjednik je Igor Kazić, drugi je Armin Delić, a treći Ermin Sarić.

Namlađi takmičar bio je Muhamed Krečinić iz Jablanice.

Na 451. takmičenju u skokovima sa Starog mosta skočio je 41 skakač, i to 16 skakača na noge i 25 na glavu (lasta).

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. vijek iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno takmičenje održano 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, kojemu je ovo danas bila jedanaesta pobjeda, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Ovogodišnje skokove ocjenjivao je žiri u sastavu: Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić, Emir Balić i Alica Jakirović.

Tradicionalna manifestacija, čiji pokrovitelji su ove godine kantonalno Ministarstvo turizma i Turistička zajednica HNK-a, svečano će biti zatvorena skokovima sa bakljama.

Posted by on 2017-07-31. Filed under Kultura, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login