Loše navike koje oštećuju zube!

zubiVaša higijena i loše navike uslovi su za to da već u 30. mnogi nose zubne proteze i implante. Da se to ne bi desilo, treba obratiti pažnju na deset loših navika koje oštećuju zube.

1) DESNI PUŠAČA PODLOŽNIJE OBOLIJEVANjU

Pušenje stvara nikotinski pigment na zubima, a desni su podložnije obolijevanju. Pušači imaju dvaput veće šanse da izgube zube od nepušača.

2) PIRSING JEZIKA ILI ZUBA

Metalni predmeti na jeziku ili zubima takođe su loš izbor za onoga ko želi zdrave zube. Neprestano udaranje metalom (pirsingom) po zubima oštećuje gleđ.

3) OTVARANjE FLAŠE I SKIDANjE ČEPOVA ZUBIMA

Ko ima ovako ružnu naviku, treba odmah da je se riješi. Ne samo što može da se ošteti zubna gleđ, već zubi mogu da se bukvalno polome.

4) POGREŠAN IZBOR ČETKICE I PASTE

Stomatolozi savjetuju da se ne kupuju grube već srednje ili meke četkice, a pasta za zube mora da sadrži fluor. Nije važna marka već podatak da li pasta ima ili nema fluora koji štiti zube.

5) NAGLE TEMPERATURNE PROMJENE

Zubnim desnima nikako ne odgovaraju nagle temperaturne promjene. Isto tako, žvakanje leda oštećuje zubnu gleđ.
 
6) PREGRUBO I NEADEKVATNO PRANjE ZUBA

Zube ne treba snažno da ribamo jer to oštećuje nježnu kožu desni. Potpuno suprotno, zube treba da peremo laganim kružnim pokretima, gornju vilicu odozgo nadole, a donju odozdo nagore.

7) NEUKLANjANjE ZUBNOG KAMENCA

Obavezno jednom u šest mjeseci treba skidati kamenac jer se na tim naslagama talože bakterije koje ugrožavaju zube u desni.
 
8) KONZUMIRANjE GAZIRANIH PIĆA

Crno vino, kafa, tamni čajevi i gazirana pića, koja su puna šećera, u dodiru s bakterijama stvaraju kiseline koje razaraju gleđ zuba.

9) GRICKANjE OLOVKE
 
Nervozna navika, česta kod djece, oštećuje zube i škodi kako mliječnim, tako i trajnim zubima.

10) GUMENE ILI TVRDE BOMBONE

Bombone su stari, dobro poznati neprijatelj zuba zbog šećera koji je kasnije uzročnik kvarenja zuba.

Posted by on 2013-10-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login