Lubenica je odlična za prevenciju dehidracije

Lubenica

Lubenica

Jedna šalica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljikohidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljikohidrata. Jedna šalica lubenice će od ukupne dnevne doze zadovoljiti čak 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% željeza i 1% kalcija.

Konzumacija bilo kakvog voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka raznih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da povećanje unosa voća i povrća može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, srčanih bolesti, nekih vrsta raka i pretilosti.

Prevencija astme
Rizik od nastanka astme je manji kod osoba koje svakodnevno konzumiraju vitamin C, kojega u obilnim količinama možemo pronaći u lubenici.

Regulacija krvnog tlaka
Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevno uzimanje ekstrakta lubenice može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Prevencija raka
Lubenica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidacijskih spojeva koji pomažu u smanjenju razine slobodnih radikala. Likopen, jedan od sastojaka lubenice, je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka raka prostate.

Hidratacija
Lubenica se sastoji od čak 92% vode i važnih elektrolita. Upravo zbog toga je odlična za prevenciju dehidracije.

Ublažavanje bolova u mišićima
Lubenica, kao i sok od lubenice, mogu ublažiti bolove u mišićima i ubrzati oporavak mišića nakon vježbanja. Naučnici vjeruju da je za to zaslužna aminokiselina L – citrulin.

Posted by on 2014-06-29. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login