Lunarna misija NASA-e ima ime, ali ne i budžet

Lunarna misija planirana za 2024. godinu dobila je ime “Artemida” (Artemis), saopštila je američka svemirska agencija NASA, koja je od Kongresa zatražila dodatni novac da bi sve bilo urađeno na vrijeme.

NASA
NASA

Šef NASA-e Džim Brindenstajn zatražio je dodatnih 1,6 milijardi dolara za narednu budžetsku godinu, da bi se finansirale rakete i svemirske sonde neophodne za izlazak astronauta na Mjesec.

“Dodatne investicije su podstrek ogromnim naporima NASA-e da do 2024. spusti ljude na Mjesec”, rekao je Brindenstajn.

Iako se spominjala i cifra od dodatnih osam milijardi dolara, Brindenstajn je rekao da je to “daleko iznad onoga što je agencija imala u vidu”.

Šef NASA-e koji sada treba da ubijedi Kongres da odobri tražena sredstva, rekao je da bi volio da može odgovoriti kolika bi bila ukupna cijena misije.

Američka vlada je u martu saopštila da će astronaute, među kojima i prvu ženu, na Mjesec poslati do 2024. godine, a ne do 2028. kako je ranije bilo planirano.

Trenutni godišnji budžet NASA-e iznosi oko 21,5 milijardu dolara.

Od toga je oko 4,5 milijarde u budžetskoj 2019. godini posvećeno raketi SLS, kapsuli “Orion” i razvoju buduće lunarne orbitalne stanice, tri elementa bez kojih je odlazak Amerikanaca na Mjesec nemoguć.

Posted by on 2019-05-15. Filed under Ekonomija, Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login