Maduro preuzeo Chavezovu funkciju

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

Nekoliko sati poslje sahrane Huge Chaveza, za vršioca dužnosti predsjednika Venecuele zvanično je imenovan Nicolas Maduro i najavljeno je da će opći izbori biti raspisani u narednih 30 dana – javio je britanski BBC.

Maduro, bivši potpredsjednik ove latinoameričke države, položio je zakletvu u Narodnoj skupštini u Karakasu, čime je preuzeo ulogu v.d. predsjednika države.

“Zaklinjem se u ime apsolutne lojalnosti komandantu Hugu Chavezu da ćemo braniti Bolivarski ustav, čvrstom rukom slobodnih ljudi” – izjavio je Maduro u skupštini, a vatromet se rasplamsao nad Karakasom pošto je v.d. predsjednika položio zakletvu.

Glavna venecuelanska opoziciona koalicija bojkotovala je polaganje zakletve, a lider opozicije Henrique Capriles izjavio je da je postavljenje Madura neustavno i da bi, prema ustavu, predsjednik Narodne skupštine trebalo da preuzme ulogu v.d. predsjednika države.

Venecuelanski lider Chávez preminuo je 5. marta poslije duge i teške bolesti, oficijelna sahrana obavljena je juče u Karakasu, a njegovo tijelo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu gdje je Chavez 1992. kao vojni oficir zarobljen poslije neuspijelog puča.

Zgrada će biti pretvorena u “muzej revolucije”, prenosi Tanjug.

Posted by on 2013-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login