Makedonija: Vojska podiže orgadu na granici sa Grčkom

izbjeglice

izbjeglice

Makedonska vojska je počela sa postavljanjem žičane ograde na granici sa Grckom, u blizini Đevđelije. Ubrzo nakon toga, poveća grupa migranata napala je policiju kamenjem i flašama.

Odluku da se aktivira vojska potvrdio je portarol Armije, potpukovnik Toni Janevski, koji je rekao da to ne znači zatvaranje granice za izbjeglice. Vladino Koordinaciono tijelo za upravljanje izbjegličkom krizom odluku je donelo na osnovu zaključaka Nacionalnog savjeta sigurnosti.

Navodi se da je cilj postavljanja ograde sprečavanje ekonomskih migranata da ilegalno ulaze na makedonsku teritoriju. Portparol je naveo da je vojska zadužena da postavi stubove i žicu, kao dio taktičko-tehničkih aktivnosti.

Već desetak dana Makedonija propušta samo izbjeglice koji dolaze iz država gdje ima ratnih sukoba, čime, kako se zvanično navodi, prati politiku država evropske unije koje su ograničile ulazak izbjeglica iz država gdje nema rata.

Posted by on 2015-11-29. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login