Malala poklonila svoju novčanu nagradu školama u Gazi

Malala Jusafzai

Malala Jusafzai

Malala Yusafzai je rekla da će novčani iznos nagrade Djeca svijeta koju je dobila dati za obnovu škola u Gazi.

– Ovaj novac će biti u potpunosti posvećen obnovi škola za djecu u Gazi, ja mislim da će ovo zasigurno pomoći ovoj djeci da nastave školovanje i dobiju kvalitetno obrazovanje – rekla je mlada 17-godišnja Pakistanka na konferenciji za novinare prilikom dodjele ove nagrade.

– Već znamo u kojoj mjeri djeca pate zbog sukoba i rata u Gazi. Ovoj djeci sada treba naša podrška, jer oni žive u teškim uslovima – dodala je ona.

Njena novčana nagrada, 50.000 dolara, će biti uplaćeno putem UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama, UNRWA-e, i trebala bi poslužiti kao pomoć za obnovu 65 škola.

– Mi moramo raditi na tome da se osigura da palestinski dječaci i djevojčice i sva djeca i svuda u svijetu, dobiju kvalitetno obrazovanje u sigurnom okruženju, jer bez obrazovanja, nikada neće biti mira – rekla je maloljetna djevojčica u saopćenju koje je objavila UNRWA.

Nagrada Djeca svijeta je ustanovljena 2000. godine. Program se sastoji od godišnje obuke namijenjene djeci iz cijelog svijeta, u toku kojeg ona prate edukativni program koji ih uči o njihovim pravima. Ona se dobija globalnim glasanjem u toku kojeg učesnici biraju svog laureata.

Malala je prvo dijete – s izuzetkom Anne Frank, nagrađene posmrtno – koja je primilo ovu nagradu, kojom su već počašćeni Nelson Mandela, Graca Machel i Kofi Annan.

Osim Malale, John Wood (iz Sjedinjenih Američkih Država), bivši direktor Microsofta koji je osnovao organizaciju za opismenjavanje i Indira Ranamagar (iz Nepala), koja je radila s djecom zatvorenika, dobili su počasne nagrade.

Dvoje drugih ko-laureata dijele drugu polovinu nagrade, ili 50.000 dolara.

Malala je aktivista od svoje jedanaeste godine. Nakon što su je talibani ranili, ona nije ostala uplašena i nastavlja svoju borbu za obrazovanje i toleranciju.

Ona je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, koju je primila u Oslu 10. decembra, zajedno s Indijcem Kailashom Satyarthijem.

Posted by on 2014-10-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login