Manifestacija “Sunce nad Drinom” posvećena Isaku Samokovliji

Isak Samokovlija
Isak Samokovlija

Manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” biti će otvorena danas u Goraždu polaganjem cvijeća na bistu književnika.

Načelnik Općine Goražde i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Ramović kazao je danas na pres-konferenciji da je riječ o manifestaciji koja traje nekoliko mjeseci i koja će se odvijati u tri grada za koja je Samokovlija bio vezan. To su Goražde, Sarajevo i Fojnica.

Tokom trajanja manifestacije predviđeni su različiti programi poput izložbe posvećene životu i djelu Isaka Samokovlije, kao i nagrađivanja djela učenika osnovnih škola.

Predstavnik Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber ukazao je na značaj ove manifestacije koja čuva uspomenu na Isaka Samokovliju i koja se, kako je rekao, iz godinu u godinu razvija i postaje kvalitetnija.

Tauber je naglasio da je Samokovlija svojim pripovijetkama otkrivao živote Jevreja sefarda u Sarajevu.

Isak Smokovlija je rođen 3. septembra 1889. godine u Goraždu gdje je proveo i dio djetinjstva. Stvaralački radni vijek proveo je kao ljekar od 1921. do 1925. u Fojnici.

U Sarajevu je živio sve do svoje smrti 15. januara 1955. godine.

Mjesto rođenja i mladosti Goražde i mjesto stvaralačkog rada Fojnica, kao i Sarajevo, predstavljaju sponu tri grada, koji zajedničkom organizacijom ove kulturne manifestacije oživljavaju sjećanje na Isaka Samokovliju.

Posted by on 2014-01-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login