Manja vrijednost narudžbi građevinskih firmi iz inostranstva

građevinarstvoVrijednost novih narudžbi koje su građevinske firme iz BiH imale u inostranstvu, u trećem kvartalu ove godine manja je za 26,9 posto nego u istom periodu prošle godine.

Vrijednost izvršenih radova u trećem kvartalu veća je za 23,4 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u trećem kvartalu 75,6 posto izvršeno je u zemljama Evrope, 24,2 posto u zemljama Afrike, a 0,2 posto u zemljama Azije.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u prva tri kvartala veća je za 6,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova, 24,3 posto odnosi se na objekte visokogradnje, koja je zastupljena samo u zemljama Evrope, a 75,7 posto odnosi se na objekte niskogradnje.

Niskogradnja je zastupljena najviše u zemljama Evrope (52,8 posto), zatim u zemljama Afrike 42 posto, te zemljama Azije 5,2 posto.

Posted by on 2014-12-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login