Manji broj lažnih azilanata iz BiH

BiH, pasošBroj lažnih azilanata iz BiH u zemlje šengenske zone za osam mjeseci ove godine manji je za 19 posto nego u istom periodu prošle godine i najmanji je od svih zemalja regiona.

U zemlje Šengena u osam mjeseci ove godine azil je zatražilo 1.835 oosba, navodi se u izvještaju o monitoringu provođenja vizne liberalizacije Evropske službe za granice “Frontex“.

U izvještaju, koji prenose “Nezavisne novine“, konstatuje se da je razlog za ovakav razvoj događaja činjenica da nije bilo iznenadnih velikih “talasa” u ovoj godini poput onih u maju i junu prošle godine.

Izvjestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta Tanja Fajon istakla je da je ohrabrena podacima da broj azilanata iz BiH opada, jer je za BiH od krucijalne važnosti da ne ugrozi slobodu putovanja svojih građana.

Ona je istakla da su podaci o opadanju broja azilanata najbolje oružje protiv onih zemalja članica EU koje, opravdano ili neopravdano, pokušavaju vratiti vize.

Posted by on 2013-10-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login