Manji broj turista u Mostaru

turisti, MostarPrve grupe stranih i domaćih turista već se mogu vidjeti u mostarskom Starom gradu, mada ljudi koji žive od prodaje gostima kažu da je broj onih koji pohode Stari most i staro gradsko jezgro Mostara manji nego prethodnih godina.

Istovremeno, u Turističkoj zajednici HNK kažu da je sve spremno za udarni dio sezone i da će ove godine gostima ponuditi neke sasvim nove sadržaje.

Na Starom mostu u Mostaru, te s obje njegove strane, Priječkoj čaršiji i Kujundžiluku, povremeno prođe grupa stranih turista. Radnici u brojnim suvenirnicama, zanatskim radnjama i galerijama kažu da nisu zadovoljni brojem turista u ovo doba godine.

Mnogi vjeruju da je na broj posjeta Mostaru utjecala i politička situacija u posljednjih nekoliko mjeseci:

„Dosta utiču neredi kod nas – 70 posto grupa je otkazalo dolazak.“

U Turističkoj zajednici HN kantona kažu da je turista bilo i tokom zime, i to zahvaljujući povoljnom vremenu. Zamjenik direktora kantonalne Turističke zajednice Semir Temim kaže:

„Očekujemo od Uskrsa, odnosno od kraja aprila da će krenuti puno bolje. I ovi vremenski uslovi i ono sve što se nudi, ne samo u Mostaru nego u čitavoj Hercegovini, je sve veći magnet za turiste koji dolaze iz svih zemalja svijeta.“

Sve je spremno i za špicu sezone. Tako je završen projekat evropskog značaja o kulturno-historijskim spomenicima, pod nazivom “Adristorical lands”, a za ljeto se sprema i jedna od najdužih brdskih biciklističkih staza u Evropi na velikim visinama, od mostarskog izletišta Rujišta do Jablanice, Boračkog jezera i Glavatičeva, dodaje Semir Temim:

„U narednom periodu želimo da razvijamo sportski turizam, da ponudimo mladim ljudima jedan novi vid turizma na našim prostorima, a znamo sigurno da imamo i dobre kajakaše i dobre raftere, te paragajding, biciklistički i ronilački klub.“

Posted by on 2014-04-18. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login