Manjine i antifašisti i ove godine na odvojenoj komemoraciji u Jasenovcu

Komemoraciju Dana proboja logoraša u Jasenovcu organiziraju u petak udruge manjina i antifašista na mjestu najvećeg logora smrti za vrijeme Drugog svjetskog rata na području NDH.

Udruge i ove godine, četvrti put zaredom, organiziraju komemoraciju mimo službene Vladine svečanosti koja je najavljena za dva dana, u nedjelju, s obrazloženjem da se Vlada nedovoljno snažno protivi povijesnom revizionizmu i negacionizmu strašnih događaja u Jasenovcu.

Komemoracije organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez Roma u Hrvatskoj ‘Kali Sara’.

Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus najavio je u drugoj polovici marta kako neće zajedno s vladom ići na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac

‘Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo’, kazao je Kraus pozvavši se na povijesni revizionizam, vladin odnos prema ustaškom pozdravu Za dom spremni.

‘Postoji želja da se bude zajedno, ali i argumenti protiv toga’, kazao je dodavši da bi zajednička komemoracija bila korisna.

Potom je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio kako se zalaže da ove godine bude jedna zajednička komemoracija u Jasenovcu, ali da će i ove godine biti dvije.

SNV se pridružio odluci manjina a njihov predsjednik Milorad Pupovac kazao je da su ‘nasrtaji na ustavne i demokratske vrijednosti od strane ekstremnih desnih, historijski poraženih snaga u Hrvatskoj u proteklih godinu dana postali presnažni i suviše su se raširili u političkom i javnom prostoru’.

On je optužio Hrvatski sabor, kao pokrovitelja komemorativnih skupova u Jasenovcu i u Bleiburgu za nejednak odnos prema odavanjima počasti žrtvama ta dva skupa.

Odluci se priklonilo i Predsjedništvo SABA RH.

Na komemoraciji su najavljeni predsjednik SABA-a Franjo Habulin, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, predsjednik SNV-a saborski zastupnik Milorad Pupavac i saborski zastupnik Vejko Kajtazi, te izaslanstvo SDP-a na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem.

Posted by on 2019-04-12. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login