Manning zatražio pomilovanje od Obame

 Bradley Manning

Bradley Manning

Pomilovanje od predsjednika SAD Baracka Obame zatražio je američki vojnik Bradley Manning, koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, jer je internet stranici WikiLeaks dao povjerljiv materijal.

U saopštenju objavljenom na internet stranici ‘Pomilovanje za vojnika Manninga’ navodi se da je zahtjev predao njegov advokat.

‘Molim vas da pažljivo razmotrite ovaj slučaj i da za opšte dobro preduzmete pozitivan korak ka zaštiti ljudi, koji objavljuju informacije medijima bilo smanjenjem kazne vojniku Manningu ili odobrenjem punog pomilovanja’,navodi se u pismu advokata upućenom Obami.

Uz pomilovanje dodato je i pismo podrške međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Vojni sud u julu je proglasio Manninga krivim prema 20 tačaka optužnice, uključujući špijunažu i krađu, jer je WikiLeksu predao više od 700.000 dokumenata sa oznakom povjerljivo, video-snimke i diplomatske depeše.

Manning je 21. augusta osuđen na 35 godina zatvora. Narednog dana Manning je objavio saopštenje da je Bradley žensko koje želi da nastavi život kao žena pod imenom Chelsea.

Posted by on 2013-09-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login