Mapiranje kao taktika za bolje korištenje javnog prostora

Historijski muzej BiH

Historijski muzej BiH

U okviru izložbe “Actopolis” danas je Historijskom muzeju BiH otvorena dvodnevna radionica nazvana “Mapiranje kao taktika” koju vode Zlatan Filipović i Felix Beck, a polaznicima radionice bit će omogućeno da korištenjem softvera i platforme predlažu ideje za bolje korištenje javnog prostora u lokalnim zajednicama.

Mape pomažu da se orijentira u prostoru, locira objekt ili dođe do željenog cilja, a koristeći aktivnost mapiranja kao jednu od taktika ponuđenih u “Setu alata za zajedničke prostore grada” (Crvena, Sarajevo 2015.) ova interaktivna radionica ima namjeru predstaviti potrebe stanovništva.

Kako su u razgovoru za Fenu pojasnili Filipović i Beck, uz upotrebu digitalne platforme graph commons ideje za napuštene prostore grada bit će postavljene on-line te će se na taj način uspostaviti mogućnost participativnog diskursa zajedničkih prostora grada.

Radi se o eksperimentalnoj radionici posvećenoj taktici mapiranja i metodologiji prikupljanja podataka kao kreativnoj aktivnosti s fokusom na svakodnevnicu grada Sarajeva te je danas rečeno da, ako se na pravi način zamisli, mapa može pomoći da se jasnije predstave odnosi, ilustriraju izdvojeni slučaj i tako približi stvarnosti.

– Ovdje ćemo razvijati ideje o pripremi javnog prostora i potrebama u specifičnim zajednicama koje će polaznici u interaktivnom razgovoru adresirati, a onda će sve to biti prebačeno u digitalnu platformu – pojasnio je Filipović.

Izrazio je nadu da će se u ova dva dana uspjeti razgovarati o osnovnim elementima korištenja tehnologije, dodajući da bi raznolika grupa koju čine studenti Akademije likovnih umjetnosti, istraživači, arhitekti i novinari, platformu uskoro mogli koristiti za aktivističko mapiranje potreba.

Jedna od taktika, istakao je Filipović, koja se koristi za mapiranje jeste šetnja kroz grad te analiza i upoznavanje o prostoru i kvalitetima, a za te potrebe moguće je koristiti i dron.

Beck je istaknuo da ova dvodnevna radionica zapravo treba ponuditi predstavljanje platforme da bi se pomoglo u podizanju svijesti o novim mogućnostima jer ukoliko većina ima pristup internetu i javno dostupnom softveru onda nema razloga zašto to ne koristiti.

– Što je jednostavniji interfejs, softver i interakcija, onda će biti jednostavnije za ljude da ga koriste za svoje ideje – zaključio je Beck.

Na kraju radionice polaznici, organizirani u grupe, trebali bi predložiti, realizirati i postaviti dva ili tri prijedloga na platformu graph commons koji će sugerirati, na određenim lokacijama u Sarajevu, kakve vrste boljih uređenja bi pomogle da se stanovnici ugodnije osjećaju.

Zlatan Filipović je vanredni profesor na američkom univerzitetu u Sharjah (American University of Sharjah) na Koledžu za arhitekturu, umjetnost i dizajn (College of Architecture, art and Design) gdje predaje predmete iz domena multimedija dizajna i animacije.

Felix Hardmood Beck predaje kao asistent dizajna na New York University Abu Dhabiju (Inžinjerski odsjek) s fokusom na polja dizajna, tehnologije i inovacije. Direktor je laboratorije za narativne tehnologije i prostorne instalacije.

Posted by on 2017-06-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login