Marihuana legalizirana u Coloradu

Marihuana

Marihuana

Dugi redovi po veoma hladnom vremenu obilježili su jučer, prvoga dana Nove godine otvaranje prvih legalnih specijalizovanih prodavnica marihuane u Coloradu, nakon što je ta država odobrila slobodnu prodaju droge u gotovo 40-ak prodavnica.

Stotine zainteresovanih, neki iz udaljenih dijelova SAD-a, čekali su satima u redovima po velikoj hladnoći kako bi postali prvi kupci.

“Ovo je historijski trenutak”, kazao je 31-godišnji Jacob Elliott iz Leesburga pokraj Washington DC-ija koji je čekao u redu ispred 3D Cannabis centra u Denveru. Nikad nisam vjerovao da će se to dogoditi, dodao je.

Vlasti u Coloradu vjeruju da će se ostvariti godišnji promet marihuane vrijedan 578 miliona dolara što će državi donijeti oko 67 miliona dolara poreza godišnje.

Colorado je, uz američku državu Washington izglasao legalizaciju korištenja i posjedovanja kanabisa za osobe starije od 21 godine još u novembru 2012., a obje su među 20 američkih država koje su odobrile upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Slobodna prodaja uvedena je od 1. januara 2014.

Građani Colorada mogu kupiti najviše 28 grama za cijenu od oko 60 dolara, a oni koji ne žive u toj državi moći će kupiti sedam grama ove droge uz predočenje lične karte kako bi dokazali da su stariji od 21 godine.

Posted by on 2014-01-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login