Marijan Oršolić, premijer Posavskog kantona: Hrana nam je najpotrebnija

poplave, OdžakIstina je da Posavini prijeti nestašica. Nama je sada najpotrebnija hrana. Prije svega, mislim na brašno, konzerviranu hranu, ulje i osnovne životne namirnice.

Očekujemo od Federacije da intervenira preko robnih rezervi, da nam odobri potrebnu hranu čim prije, jer već nemamo s čim hraniti ljude koji se uglavnom hrane iz pučkih kuhinja, kaže za Oslobođenje premijer Posavskog kantona Marijan Oršolić.

U kreditima

Štete u poljoprivredi u ovom kantonu su, prema riječima premijera, stopostotne. Velike štete pričinjene su i u  poduzećima i kućama, a kako kaže Oršolić, još se ne može govoriti o konačnim brojkama. Dodaje da su uspostavljene komisije te da će se taj posao danima raditi.

– Umanjenju štete najviše bi se pomoglo upravo da nam se hitno dostave sjemenska roba i dizel-gorivo kako bismo polja pokušali ponovno zasijati kukuruzom, i to brzim sortama. Međutim, mi nemamo sjemenskih roba ni goriva. Ljudi koji obrađuju zemljište otplaćuju kredite. I u tome dijelu nam treba intervencija iz robnih rezervi i ta pomoć treba stići najdalje u sljedećih pet dana, naglašava Oršolić.

Prema njegovim riječima, vlasti čine sve kako bi se izbjegle zarazne bolesti iako postoje svi uslovi za njihovo izbijanje.

– Trenutačno nema zaraza ni epidemija, ali svi preduvjeti za to postoje. Nadam se da se neće dogoditi, a ako i dođe do toga, očekujem da zdravstveni sustav odgovori na to. Međutim, poduzimamo sve potrebne mjere da do toga ne dođe i zato brzo radimo na uklanjanju lešina. Stanje je toliko dramatično da mnoge strvine vezujemo za drveće da ne otplutaju, jer do njih ne mogu doći kamioni kako bi ih odvezli u Inđiju, u Srbiju, gdje je moguće sigurno uklanjanje, niti imamo suhoga tla gdje bismo ih mogli zakopati, kaže Oršolić.

Apel BiH

Oršolić je kazao kako imaju jako dobru saradnju sa susjednim općinama, premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, Federalnom upravom Civilne zaštite te Vijećem ministara. Upitan kako dalje, Oršolić odgovara:

– Apeliramo na svoju državu BiH i federalnu razinu da nam pomognu. Obrambeni sustav, vodni pojas i nasip su u nadležnosti federalne razine, a ti nasipi su popustili. Zakonska regulativa iz ove oblasti se mora hitno revidirati. Najurgentnije tijekom ljeta i jeseni jeste podići nivo obrambenog nasipa na rijeci Savi na području Tursinovac – Grebnice i Vidovice – Vučilovac, koji bi garantirao da se ovakve poplave ne ponove. Prema procjenama naših inžinjera, ova investicija bi iznosila oko 10.000.000 KM. A štete koje su nastale uslijed ove poplave na području Županije posavske će vjerovatno iznositi i nekoliko stotina milijuna maraka.

Posted by on 2014-06-03. Filed under Odžak, Orašje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login