Marš za demokratiju na ulicama Hong Konga

Vlasti Hong Konga pozvale su na smirenost uoči održavanja godišnjeg mimohoda za demokraciju u ponedjeljak, na kojem se očekuje velik odaziv zbog gnjeva stanovnika nakon prijedloga zakona o izručenju.

Hong Kong
Hong Kong

Prethodno su, tijekom lipnja, već održani veliki prosvjedi protiv tog zakonskog prijedloga.

Na ulicama Hong Konga u protekla tri tjedna povremeno se znalo naći i više od milijun ljudi, prenosi Hina.

Ondje su prosvjedovali protiv čelnice Hong Konga Carrie Lam, koju podržava Peking, a koja je ipak prije dva tjedna na neodređeno vrijeme odgodila sporni nacrt zakona o izručenju.

Po zakonu bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje.

Pitanje vladavine prava

Prosvjednici traže potpuno povlačenje zakona, a mnogi među njima žele i da Lam podnese ostavku u slučaju da ne kani povući zakon.

Po kritičarima najavljenog zakona, on bi stanovništvo Hong Konga, bivše britanske kolonije, ostavio na milost i nemilost pravosudnome sustavu Kine, vrlo netransparentnom i pod utjecajem Komunističke partije.

Analitičari vjeruju i da bi zakon o izručenju mogao naštetiti vladavini prava u Hong Kongu, kao i njegovoj međunarodnoj reputaciji kao azijskoga financijskog centra.

Neki hongkonški tajkuni navodno su već počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo.

Zakon predstavlja jedan od najvažnijih političkih preokreta vlade Hong Konga otkako ga je Britanija vratila Kini 1997. godine, a on zadržao status posebne upravne regije.

Istodobno je Kina suočena s trgovinskim ratom s Washingtonom, napetostima u Južnome kineskom moru i gospodarstvom koje je na klimavim nogama.

Potištenost stanovništva

Obilježavanje godišnjice predaje bivše britanske kolonije Pekingu 1997. godine, u posljednje vrijeme karakterizira sve veća potištenost stanovništva zbog sve većih izgleda da Hong Kong u potpunosti padne pod kontrolu Kine.

Šef administracije Hong Konga Matthew Cheung pozvao je stanovništvo na smirenost prije održavanja skupa u ponedjeljak te na blogu u nedjelju napisao da je Vlada izvukla pouke iz vlastitih pogrešaka.

“Neophodno je potrebno što prije obnoviti društveni poredak i mir, stabilizirati poslovno okruženje te vratiti Hong Kong na pravi put”, napisao je Cheung.

Posted by on 2019-07-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login