Martin Küchen, saksofon (Švedska)

Martin Küchen

Martin Küchen

Mrtvaja Records predstavlja:

Martin Küchen, saksofon (Švedska)
free jazz / free improvisation / noise

Nakon proslosedmicnog nastupa slovenackoj free jazz sastava Hlep, u petak, 20. januara 2012. godine Mrtvaja Records ovaj put u saradnji sa KPA Repeta ima iznimno zadovoljstvo da predstavi švedskog saksofonistu Martina Küchena, danas jednog od najznacajnijih muzicara skandinavske i evropske free jazz / free improvisation scene.

Svedska i druge skandinavske zemlje vec od kraja sezdesetih godina proslog stoljeca predstavljaju samo jezgro evropskog, a i svjetskog free jazza i slobodne improvizacije. U to vrijeme mnogi muzicari, poput Alberta Aylera, kasnije Petera Brötzmanna, Dereka Baileya, Evana Parkera i drugih dolaze zivjeti, nastupati i snimati u skandinavskim zemljama. Na njihovom naslijedju razvija se i danasnja skandinavska free jazz / free improv. scena na kojoj  Matin Küchen predstavlja jedno od najistaknutih imena.

Martin Küchen svira alt, tenor, sopran i bariton saksofon i aktivan je na evropskoj free jazz/ free improvisation sceni od sredine devedesetih, a nastupa i saradjuje i sa brojnim drugim muzicarima i umjetnicima sirom Evrope, SAD i Kanade. Pored aktivnosti u razlicitim sastavima, kao i njegovim samostalnim projektima u kojima istrazuje i otkriva nove pristupe saksofonu i zvuku, Küchen proizvodi muziku za film, pozoriste, razlicite umjetnicke performanse i instalacije, a izmedju ostalog radi muziku i za slobodnu teatarsku grupu Woyzeckmaskinen. Danas je aktivan i u sastavima Trespass Trio, Angles and Exploding Customer.

Martin Küchen ce posjetiti Sarajevo u sklopu svoje balkanske turneje, a pored Sarajeva nastupit ce jos u Mostaru, Banja Luci i Rijeci.

Koncert se odrzava u Kinu Bosna / Prvi maj, Alipasina 19, sa pocetkom u 22 h. Ulaz 5KM

Posted by on 2012-01-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login