Masovno se nadgledaju internet i telefoni širom Evrope

Visokotiražni britanski list “The Guardian” piše da Njemačka, Francuska, Španija i Švedska u saradnji sa Velikom Britanijom špijuniraju internet saobraćaj i telefonske razgovore, javlja Anadolu Agency (AA).

 InternetNavodi se da su obavještajne agencije Njemačke, Francuske, Španije i Švedske, u saradnji sa britanskim obavještajnim službama, u posljednjih pet godina razvile tehnike za masovno nadgledanje Interneta i telefonskog saobraćaja.

Britanski list napominje da se poziva na dokumente bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snoudena.

Dodaje se da je britanska obavještajna služba Državni ured za komunikacije (GCHQ), koja blisko sarađuje s američkom Nacionalnom agencijom za sigurnost (NSA), imala jednu od glavnih uloga u tome da pomogne drugim zemljama da zaobiđu zakone kojima se ograničava špijuniranje.

Britanski list piše kako su obavještajne službe evropskih zemalja zajedno vršile nadzor, direktno prisluškujući komunikacije preko optičkih kablova, koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore putem tajnih veza sa telekomunikacionim kompanijama.

U tekstu se ističe i to kako je GCHQ u vezi sa aktivnostima evropskih obavještajnih agencija iz 2008. godine naveo da njemačka Federalna obavještajna služba (BND) prisluškuje optičke kablove i ima pristup centralnoj mreži interneta.

“The Guardian” navodi da je francuska Generalna direkcija za sigurnost (DGSE) sarađivala sa Britancima u otkrivanju internet šifri i došla do korisnih informacija od neimenovanih telekomunikacionih kompanija.

Dodaje se da je u špijuniranje u Evropi uključena i Nacionalna obavještajna agencija Španije (CNI) kroz vrlo blisku saradnju sa jednom neimenovanom britanskom kompanijom.

Britanski list na kraju navodi kako je Švedska 2008. godine usvojila zakon kojim je odobreno prisluškivanje razgovora optičkim kablovima što je, prema ocjeni ovog lista, olakšalo posao britanskim obavještajcima.

Posted by on 2013-11-04. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login